Penningtvättslagen påverkar lönebyråns arbete

Av regelverken inom penningtvättsområdet är det främst lag  om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, den så kallade penningtvättslagen, som lönekonsulten kommer i daglig kontakt med.

Som verksamhetsutövare i penningtvättslagens mening ställs det krav på dig i ditt arbete med kunder, som till exempel att ha en allmän riskbedömning för den egna byrån samt rutiner och riktlinjer inom bland annat kundkännedom, riskbedömning, övervakning och rapportering.

När du bedriver yrkesmässigt verksamhet som avser bokföringstjänster är du skyldig att anmäla dig till registret mot penningtvätt. Anmälan görs hos Bolagsverket.

Läs mer om antikorruption och penningtvätt

Pernilla Thelin

Föreningsjurist

08-122 092 48 pernilla.thelin@far.se

Läs mer om penningtvätt

 • Antikorruption och penningtvätt

  Antikorruption och penningtvätt

  Vad är penningtvätt och vad innebär den nya penningtvättslagen? FAR har samlat information och intressanta länkar om ämnet.

 • Skydda dig mot bedrägerier i samband med betalningsuppdrag

  Skydda dig mot bedrägerier i samband med betalningsuppdrag

  I spåren av den ryska invasionen av Ukraina och de sanktioner som införts mot främst Ryssland ser FAR att bedrägeriförsöken ökar och risken blir större. I FAR-bloggen reder FAR:s Camilla Carlsson ut vad som gäller.

 • Verktyg som hjälper dig hantera risk för penningtvätt

  Verktyg som hjälper dig hantera risk för penningtvätt

  Som medlem i FAR får du stöd för att följa Lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, penningtvättslagen.