Auktorisation

Hur blir jag Auktoriserad Lönekonsult FAR?

För att bli Auktoriserad Lönekonsult och medlem i FAR ska du:

  • uppfylla kraven
  • ansöka om medlemskap
  • ha gått en av FAR anordnad Rekokurs
  • få godkänt i FAR:s lönekonsultexamen

Det finns tre sätt att uppfylla kraven:

  1. Ha en akademisk examen om minst 180 högskolepoäng (tre års heltidsstudier). Du behöver också arbeta på en redovisnings- eller revisionsbyrå och ha minst tre års praktik som konsult inom lönehanteringsområdet.
  2. Ha en av FAR godkänd eftergymnasial utbildning med relevant inriktning om minst ett år, motsvarande 60 högskolepoäng eller 200 YH-poäng. För att de enstaka kurserna eller YH-utbildningen ska godkännas av FAR ska det i utbildningen ingå lönehantering och lönesystem, arbetsrätt, personalekonomi och personalarbetets innehåll och processer. Du behöver också arbeta på en redovisnings- eller revisionsbyrå och ha minst tre års praktik som konsult inom lönehanteringsområdet.
  3. Ha lång erfarenhet, minst sex år, från löneområdet. Du behöver också arbeta på en redovisnings- eller revisionsbyrå och under de tre sista åren ha praktiserat som extern konsult.

När du uppfyller någon av kraven till auktorisation är du varmt välkommen att ansöka om medlemskap i FAR.

Vill du att vi kontaktar dig och berättar mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Taggar: Lönekonsult

Vanliga frågor och svar

Kan man ha dubbla titlar?

Det kommer även att vara möjligt att ha dubbla titlar - det vill säga vara både Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och Auktoriserad Lönekonsult FAR - förutsatt att kriterier som rätt erfarenhet och utbildning är uppfyllda.

Får de som kommer från Srf konsulterna att behålla sin auktorisation?

Medlemmar som tidigare har varit medlemmar i Srf konsulterna och går över till FAR, får titeln Auktoriserad Lönekonsult FAR.

Behöver de som kommer från Srf konsulterna göra en ny tentamen?

Nej, det behöver man inte. De som redan har titeln auktoriserad lönekonsult hos Srf konsulterna behöver inte göra någon ny tentamen.