Teknikutvecklingen går med en rasande fart – och den påverkar oss alla. Jon Eklöf är AI-forskare och har fokuserat på chefens roll i den nya datadrivna verkligheten.
– I den här teknologiska eran är den mellanmänskliga förmågan och förståelsen för hur människan fungerar viktigare än någonsin, säger han.
Forskning visar att AI kommer generera enorma summor till den globala ekonomin under det närmaste årtiondet. Tekniken öppnar upp för helt nya möjligheter och affärsmodeller.
– Det är fortfarande väldigt få företag som jobbar transformativt med data, så det finns ingen att härma, utan man får prova sig fram. Ett typexempel är Uber. De har inte en enda taxi, utan den som vill kan registrera sig som förare och allt sköts via en app. Det har ändrat synen på hela taxiindustrin, säger Jon Eklöf.
Jon Eklöf, AI-forskare
Han ser framför sig att AI kommer leda till en explosion av effektivitet och totalt förändra vad vi gör på jobbet.
– Det är ingen som stenograferar längre eller tvättar kläder i bäcken, det var jättelänge sedan. Det som händer nu är att utvecklingen går snabbare och snabbare, och det upplevs som skrämmande. Jag brukar likna det med att kroppen inte har någon känsla för fart. Du känner ingen skillnad på om bilen kör i 70 eller 140 km i timmen, men du känner accelerationen och inbromsningen. Just nu är vi i en accelerationsfas och det ställer nya krav på de som leder människor, säger Jon Eklöf.
Jon Eklöf poängterar att människan inte är gjord för förändring, utan för att allt ska vara ungefär som det alltid har varit, för då vet vi att vi klarar oss.
– När en mamma ammar sitt barn frigörs hormonet oxytocin, som aktiverar hjärnans belöningssystem, och varför det? Jo, för att är du nära din mamma så ökar din chans att överleva. Det systemet funkar inte bara på mellanmänskliga relationer utan också på vår omgivning i stort, och det binder oss till vår tillvaro som den är, för den är trygg. Också när du står inför en förändring på jobbet blir det hotfullt, det är som att din mamma tas ifrån dig, förklarar Jon Eklöf.
Därför är det inte viktigast att chefen är experten, som kan jobbet bäst av alla, utan snarare en coach som kan skapa trygghet och dra ut det bästa ur medarbetarna. Och för det krävs förståelse för hur människan fungerar.
– Som ledare behöver du framförallt ha förmågan att kommunicera och att rekrytera personer med rätt egenskaper. Med ett lekfullt och nyfiket angreppssätt kommer man långt, och lite Pippi-mentalitet, ”hur svårt kan det vara egentligen?”.