2023-10-03
FAR-bloggen

Kvalitet och hållbarhet viktigt när YH-studenter väljer arbetsgivare

Efter samtalat med många YH-elever på Ekonomi & Företag på Kistamässan i slutet av september har jag fått en mycket positiv och hoppfull bild av återväxten i branschen. Så många intresserade och kunniga studenter, som ställer frågor och kommer med synpunkter och förslag på branschens utveckling!

Något som blev uppenbart är att studenterna väljer byråer som matchar deras krav – och att de har en tydlig bild av vad de vill ha hos en arbetsgivare och praktikplats.

Hållbar rådgivning viktigt i val av arbetsgivare

Hållbarhet kom till exempel upp i flera samtal. Studenterna undrade hur de skulle få information om vilka byråer som arbetar med hållbarhet, i första hand för att de vill jobba på en hållbar byrå men också för att de vill arbeta med rådgivning inom hållbarhet. Håll utkik efter information om hur en byrå blir hållbar och ta redan nu del av befintligt material på FAR:s hemsida. Hållbarhet är även detta år ett av ämnena på FAR:s lokala dagar, som snart åker på turné runt om i landet. (länk).

Auktorisation en karriärväg

Jag fick uppfattningen att de studenter och övriga besökare jag pratade med på mässan har en klar bild över vad en auktorisation innebär och att de ser det som en karriärväg. Många tog del av FAR:s information om hur de kan förbereda sig på ett bra sätt för att kunna bli auktoriserade konsulter. Även i dessa samtal framkom att det finns en förväntan på arbetsgivaren att få möjlighet och stöd för att kunna vidareutbilda sig och skaffa den erfarenhet som krävs för att få skriva auktorisationsprovet.

Aktivt kvalitetsarbetet skapar värde

Jag måste erkänna att jag blev lite förvånad över att få frågor om kvalitetskontrollen från besökande medlemsbyråer. Den brukar inte vara så ”het” utan kanske mer förknippat med en viss oro. Men i samband med diskussioner om auktorisationen lyftes också värdet av kvalitetskontrollen. Jag noterade att det finns en positiv bild av att kvalitetskontrollen innebär en kvalitetsstämpel som kan användas i marknadsföringen och att det är viktigt att byrån arbetar aktivt med kvalitetsfrågor. Studenterna vill också, enligt min tolkning, ha ”det där extra” när man väljer arbetsgivare och praktikplats.

Min reflektion från Ekonomi & Företag är att FAR:s medlemsbyråer behöver stärka sitt arbete med hållbarhet och kvalitet för att inte bli bortvalda. FAR ska ge byråerna stöd i deras arbete med att bli en attraktiv arbetsgivare.

Yvonne Jansson är auktoriserad redovisningskonsult på FAR. I FAR-bloggen skriver hon främst om aktuella frågor kopplade till kvalitet och hållbarhet. Sprid gärna texten vidare om du finner den intressant.

yvonne.jansson@far.se
08 506 112 56

Vill du prenumerera på nya inlägg?

Senaste inläggen i FAR-bloggen

Alla inlägg i FAR-bloggen