Om fem år trycker vi på en knapp och ut kommer en färdig hållbarhetsredovisning. ”Jag skulle säga att vi är ganska nära det redan nu”, säger Petter Palander, VD och grundare av hållbarhetsbyrån The Climate Action Agency.
Hur kan AI hjälpa mig? Det är frågan på mångas läppar just nu, oavsett om det handlar om den privata hushållsbudgeten eller en global koncernredovisning. Och när det kommer till den tidskrävande och, i stor utsträckning manuella, processen att ta fram en hållbarhetsredovisning är potentialen enorm, menar Petter Palander på The Climate Action Agency.
Hur väl rustade är vi för införandet av CSRD?
– Den generella känslan är att vi kollektivt fortfarande famlar lite i mörkret kring hur ramverket hänger ihop, men redovisningsmässigt är vi ändå ganska väl förberedda. Vi gjorde en analys av OMX120-bolagen och den enda sektorn som fortfarande släpar efter något är den finansiella. Att redovisa utsläpp kopplade till investeringar är fortfarande komplext. Ur ett AI-perspektiv är vi lite mer osäkra på den samlade mognadsgraden. De flesta vill ta kliv som automatiserar processer men är osäkra på hur de ska göra.
Hur ser processen ut om fem år, tror du?
– Då kommer vi i princip att kunna trycka på en knapp för att skapa en hållbarhetsredovisning. Vi är ganska nära det redan nu, och förmodligen har vi till och med kommit ännu längre med tanke på teknikens utvecklingstakt. Vi kommer också att publicera och tillgängliggöra vår hållbarhetsdata tydligare och på ett mer jämförbart sätt. Snarare än att svara på frågor från en stor mängd stakeholders och intressenter, kommer vi låta dem själva enkelt inhämta uppgifterna.
Vilka är de största vinsterna med en automatiserad process?
– Den stora anledningen till att vi jobbar med det här, oavsett bransch eller verksamhetsområde, är att frigöra resurser. Tid och pengar som i stället kan användas för att implementera och genomföra faktiska åtgärder som bidrar till en positiv utveckling. Tittar man mer konkret på vinsterna i själva processen att ta fram en hållbarhetsredovisning, kan och kommer AI att ha enorm påverkan på precis alla steg. Från att tyda ramverket och att göra själva datainsamlingen, till att författa texter och – kanske viktigast av allt – identifiera och föreslå förslag på åtgärder baserat på ditt nuläge och din målbild. Här finns en enorm potential i att AI kan utgå från all världens samlade forskning och identifiera de mest effektiva stegen framåt.
Vad händer med den mänskliga inblandningen – är vi helt utbytbara?
– Det är jag inte säker på. AI kan hjälpa oss väldigt långt med insamlingen och verifieringen av data, men den sista kontrollen vill vi fortfarande göra själva. Det tror jag att revisionen kommer att fortsätta att kräva även i framtiden.