Ekonomichefens ansvar för hållbarhet och digitalisering

Digitalisering, hållbarhet och lagförändringar. Det finns många yttre faktorer som påverkar en verksamhet. Hur kan du som ekonomichef ta dig an nya utmaningar för att utveckla både dig själv och ditt företag?

Som ekonomichef har du en central roll i ditt företag. Med tillgång till siffror och viktig information om företagets aktiviteter är du en spindel i nätet med en överblick på operativa processer och strategiska vägval. Du tar dig systematiskt an information som du tolkar och har en unik kompetens att förstå hur aktiviteter som görs omvandlas till siffror i balans- och resultaträkning. Det ger dig en unik position och möjligheter att påverka styrningen av verksamheten.

Känner du igen dig? Om du inte redan har den rollen i ditt företag, då är det dags att ta den. Det tycker Mathias Cöster, universitetslektor och docent i industriell teknik vid Uppsala Universitet, och en av föreläsarna på FAR:s ekonomichefsutbildning. Hans råd till ekonomichefer är att utöver de klassiska frågorna för yrkesrollen, även ta sig an större frågor som är fundamentala för organisationen. 

– Den nutida ekonomichefen behöver ha en bredare förståelse för verksamheten och villkor som påverkar den. Yttre krav som till exempel hållbarhet, digitalisering och lagförändringar har en stark påverkan på företag och organisationer. Här har ekonomichefen mycket att erbjuda. 

När Mathias Cöster föreläser för ekonomichefer som vill utvecklas i sin roll lägger han extra betoning på hur man genom att använda sig av sin unika kompetens kan hjälpa organisationen att utvecklas och jobba med frågor som hållbarhet och digitalisering. Utöver att det ger ekonomichefen en unik position i verksamheten finns även en förväntan internt om att ekonomichefen ska ta sig an sådana frågor.

– En ekonomichef behöver ha en förståelse kring hållbarhet och ta fasta på relevanta frågor för verksamheten som; hur adresserar vi hållbarhet? Hur jobbar vi med hållbarhet? Vilka mål har vi och hur ska vi nå dem? Med sin kunskap har man en unik position att bidra från. Genom detta utvecklar du både organisationen och dig själv på samma gång.

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier

Ledarskap för ekonomer