"Utbildningen fick mig att våga släppa kontrollen"

Emelie Rågmo är redovisningsansvarig på mobilspelbolaget MAG Interactive. Hon har gått FAR:s utbildning Effektfullt ledarskap. Här berättar hon om hur det utvecklade henne som teamleader.

Hej Emelie, berätta lite om dig och vad du gör på MAG Interactive?

– Hej, jag jobbar som redovisningsansvarig på ekonomiavdelningen här tillsammans med två kollegor och en CFO. På MAG interactive jobbar vi med att utveckla mobilspel och har precis lanserat två nya spel. Som organisation är vi lite otraditionella, då vi är en platt organisation som jobbar i team utan direkta chefer. Syftet med det är att få hela teamet att känna ansvar och engagemang för sina arbetsuppgifter.

 

Du har gått FAR:s utbildning Effektfullt ledarskap, hur kommer det sig att du valde att gå den?
– Vi växer hela tiden just nu och förra hösten utökade vi mitt team med en person. Tidigare har vi jobbat mest som par, men nu blev vi tre stycken i mitt team. Då blev jag teamleader, vilket är en ny roll för mig. Då tänkte jag att det kunde vara bara att gå en utbildning i ledarskap. Att jag valde just FAR:s utbildning beror delvis på att den är specifikt inriktad till ekonomer.

Vad tyckte du om utbildningen?
– Den var bra! Jag tyckte den var en jättebra kombination av teori och förankring i verkligheten. Det var intressant att också få ta del av både lärarens och andra kursdeltagares egna erfarenheter av vad både misstag och saker som fungerat bra. Man fick med sig något konkret att använda sig av i arbetslivet.

Vad lärde du dig?
– En insikt jag fick under utbildningen är att jag ska våga lita mera på mina medarbetare. Jag är den mest erfarna bland många nya kollegor, vilket leder till att många frågor landar hos mig. Jag är van vid att ha kontrollen och att bara vara iväg på en utbildning tvingade mig att släppa den, vilket var en bra lärdom.

– Ett annat viktigt verktyg som jag börjat använda mig av på en gång efter utbildningen är att våga ställa motfrågor. På så sätt kan jag istället för att ge direkta svar, vägleda mina kollegor i nya tillvägagångssätt så att de själva vågar hitta lösningar på sina frågor. Det har skapat ett tryggt team där alla vågar ta ansvar. Och där jag vågat lämna över ansvar.

Det bästa med utbildningen?
– Att det blev ett bra forum för att våga ställa frågor och diskutera med likasinnade. Jag tror att vi som jobbar som ekonomer står inför liknande utmaningar och har mycket förståelse för varandra. Man har erfarenhet av liknande situationer och det var givande att höra hur andra löst dem.

Vad tar du med dig i ditt arbetssätt i framtiden?
– Jag har insett att planering är nyckeln till att lyckas. Det är viktigt att sätta mål och planera – och att verkligen ta sig den tiden. Att reflektera är också viktigt och kursen var ett jättebra tillfälle för det. Det är inte alltid man tar sig tiden för det då det alltid finns så mycket som alltid behöver göras. Men kan man göra det, kan man också jobba mycket mer proaktivt.

Största utmaningen med en ledarroll?
– Att alla inte tänker som jag. Att förstå att andra är annorlunda och tänker annorlunda och att hitta sätt i kommunikationen för att nå varandra.

Och det bästa?
– Att man hjälper och stöttar varandra. Jobbet blir inte bara ett jobb då, utan det blir något mer. En gemenskap.

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier

Ledarskap för ekonomer