FAR förklarar kvalitetskontroll

FAR har sedan länge genomfört kvalitetskontroll av sina medlemmar och medlemsföretag. Syftet är att näringsliv och samhälle med stort förtroende ska kunna förlita sig på medlemmarnas arbete. Samtidigt är kvalitetskontrollen ett stöd för medlemmar i deras eget kvalitetsarbete. 

FAR förklarar här i korthet hur kvalitetskontrollen är organiserad och vilket stöd FAR:s medlemmar kan få i sitt kvalitetsarbete.

Kvalitetsnämnden  

Kvalitetsnämnden är ett oberoende organ som väljs av FAR:s årsstämma. Det finns en kvalitetsnämnd för medlemskategorier i FAR, det vill säga för revisorer, redovisnings- och lönekonsulter och för skatterådgivare. Kvalitetsnämnderna utfärdar riktlinjer för kvalitetskontrollerna och fattar beslut i kvalitetskontrollsärenden. Kvalitetsnämnderna utser och utbildar kvalitetskontrollanter.

Kvalitetskontrollanter 

Kvalitetskontrollanter är FAR-medlemmar som genomför kvalitetskontroller på uppdrag av kvalitetsnämnden och enligt de riktlinjer som kvalitetsnämnden har fastställt. Kvalitetskontrollanterna utses av kvalitetsnämnden och måste själva vara godkända i kvalitetskontroll samt vara insatta i de regelverk som medlemmarna ska tillämpa i sina respektive roller.  

Kvalitetssekretariatet  

Kvalitetssekretariatet består av FAR-anställda som biträder kvalitetsnämnden och kvalitetskontrollanterna med administrativa uppgifter. Kvalitetssekretariatet har även en rådgivande funktion gentemot medlemmar och kvalitetskontrollanter före, under och efter kvalitetskontrollerna.  

Kvalitetskontrollen 

Syftet med kvalitetskontrollen är att näringslivet och samhället i övrigt med stort förtroende ska kunna förlita sig på medlemmarnas arbete. Samtidigt är kontrollen ett stöd för medlemmarna i deras eget kvalitetsarbete. 

Auktoriserade medlemmar genomgår kvalitetskontroll minst vart sjätte år. Syftet är att kontrollera att FAR:s medlemmar efterlever FAR:s etiska regler inklusive kvalitetsstandarden, samt att kontrollera att de regelverk och standarder som är aktuella för respektive yrkesgrupp efterlevs. Exempel är ISQC1, ISA, Revisorslagen, Reko, samt Standard för skatterådgivningsverksamhet.  

Revisorer står under myndighetstillsyn av Revisorsinspektionen, och FAR:s kvalitetskontroll är en del i denna tillsyn. FAR ansvarar, enligt en överenskommelse med Revisorsinspektionen, för att utföra kontroller av alla godkända och auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag. Kvalificerade revisorer och registrerade revisionsbolag som har revisionsuppdrag i företag av allmänt intresse (noterade företag, banker och försäkringsbolag) kvalitetskontrolleras av Revisorsinspektionen.  

Branschorganisationen FAR 

Kvalitetsnämnderna informerar FAR om vanligt förekommande brister i kvalitetskontrollerna, så att FAR kan hjälpa medlemmarna att komma tillrätta med de brister som har identifierats. Det kan innebära att FAR tar fram utbildningar inom ett visst område, att synliggöra vissa frågeställningar i artiklar eller webbinarium, att ta fram vägledning, mallar eller andra stöd, samt att bevaka utvecklingen inom områden som berör medlemmarnas verksamheter och uppdrag. Kvalitetskontrollen är tillsammans med medlemsrådgivningen de viktigaste källorna till FAR:s utvecklingsarbete.  

Vill du öka dina möjligheter att få godkänt i kvalitetskontrollen?
Anmäl dig till FAR:s kurs Så blir du redo för kvalitetskontroll

Maria Lantz

Chefsjurist

08-506 112 37 maria.lantz@far.se

Aktuella utbildningar

  • Aktuella momsfrågor Momsområdet kännetecknas av snabba förändringar, där kunskap spelar en nyckelroll. Den här kursen hjälper dig som vill hålla dig uppdaterad så att du undviker misstag och förbättrar lönsamheten i ditt företag.
  • Controllerutbildning Utbildningen ger dig inblick i den moderna synen på controllerfunktionen och controllerns alltmer framträdande roll i företaget. Du kommer att gå ordentligt stärkt tillbaka in i din yrkesroll med nya kunskaper, erfarenheter och verktyg.
  • Nyhet
    CSRD - hållbarhetsrapportering enligt nya EU-lagen En kurs för dig som vill lära dig mer om de nya lagstadgade reglerna kring rapportering av hållbarhet, CSRD. Du kommer att få en introduktion till CSRD och ESRS, både vad vi vet idag och hur tidsplanenen ser ut framåt.
  • Ekonomi- och verksamhetsstyrning Kursen är praktiskt inriktad med genomgång av arbetsmetoder för en modern ekonomistyrning och verksamhetsstyrning. Du lär dig att utvärdera och utveckla styrningen och ökar din förmåga att bättre utnyttja de styrverktyg som finns.
  • Koncernredovisning II En praktisk fortsättningsutbildning som ger dig en större förståelse för de mer komplicerade problemställningarna inom koncernredovisning och hur du hanterar dessa.
  • Revisionsmässiga problem En kurs för dig som är revisor om de typiska problem och dilemmans som revisorer kan ställas inför. Kursen ger dig vägledning i hur du bör resonera, agera och rapportera i dessa svåra situationer.
Alla utbildningar