En kassaflödesanalys visar hur företagets likvida medel förändrats under räkenskapsåret. Analysen är särskilt viktig för kapitalintensiva eller växande företag och kan ligga till grund för diskussioner med banker och ägare. Större företag och bostadsrättsföreningar måste inkludera en kassaflödesanalys i årsredovisningen. En kassaflödesanalys kallas även finansieringsanalys.
Vad är en kassaflödesanalys?
En kassaflödesanalys är en del av årsredovisningen. Den redogör för hur företagets likvida medel förändrats under räkenskapsåret. Den består av tre huvuddelar:
- Kassaflöde från den löpande verksamheten
- Kassaflöde från investeringsverksamheten
- Kassaflöde från finansieringsverksamheten
Syfte med en kassaflödesanalys
Syftet med en kassaflödesanalys är att ge en överblick över företagets in- och utflöden av likvida medel och kan även vara ett viktigt verktyg vid budgetering av framtida kassaflöden. Den är särskilt relevant för företag som växer kraftigt, är kapitalintensiva eller går med förlust. Om företaget är i behov av mer kapital kan analysen ligga till grund för diskussioner med banken och ägarna.
Likvida medel
Likvida medel är
- kassamedel
- disponibla tillgodohavanden hos banker och andra kreditinstitut
- kortfristiga, likvida placeringar som lätt kan omvandlas till ett känt belopp och som är utsatta för en obetydlig risk för värdefluktuationer
Kassaflödesanalysen är även ett bra verktyg internt, för att få kontroll över pengaflödet, genomföra en konkurrensanalys, göra en företagsvärdering, jämföra likviditeten med tidigare år och för att förutse framtiden.
Vilka företag måste ha en kassaflödesanalys i sin årsredovisning?
Alla större företag måste ha en kassaflödesanalys som en del av årsredovisningen. Kravet gäller även alla bostadsrättsföreningar oavsett storlek. Om en mindre koncern väljer att upprätta en koncernredovisning ska en kassaflödesanalys för koncernen ingå.
Hur gör man en kassaflödesanalys?
En kassaflödesanalys utgår från resultaträkningen. Det är dock inte alltid helt lätt att få ihop en kassaflödesanalys med utgångspunkt från ett resultatmått i resultaträkningen. Vissa delar kan vara enkla; exempelvis att justera för en ej kassaflödespåverkande post så som avskrivningar av anläggningstillgångar, medan exempelvis betald inkomstskatt kan upplevas svårare att ange.
Ej kassaflödespåverkande post
Beroende på vilket resultatmått som kassaflödesanalysen utgår ifrån kommer analysen innehålla justeringar för ej kassaflödespåverkande poster. Det är de intäkter eller kostnader som inte är kopplade till inflöde eller utflöde av likvida medel. Ett exempel är avskrivningar som är en kostnad för förbrukning eller värdeminskning av ett företags tillgångar men inte något som innebär en utbetalning eller minskning av likvida medel.
Stöd och vägledning
I K3-regelverket (BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning) finns mer stöd att hämta i kapitel 7. För ett mindre företag som kan tillämpa K2 (BFNAR 2016:10 Årsredovisning i mindre företag) och vill upprätta en kassaflödesanalys frivilligt finns vägledning i kapitel 21.
I båda regelverken finns bland annat exempel på vilka kassaflöden som hänförs till löpande verksamhet, investeringsverksamhet respektive finansieringsverksamhet.
Aktiebolag som tillämpar K3 rekommenderas även att ta del av kapitel 6 i FAR:s redovisningsrekommendation RedR 1 Årsredovisning i aktiebolag.