Få koll på det senaste inom IFRS och finansiell rapportering

Den 11 september är det dags för årets IFRS Symposium. Dagen är en möjlighet att få förstahandsinformation direkt från IASB, delta i fördjupningspass och utbyta erfarenheter med kollegor.

De senaste åren har IFRS Symposium samlat 150 koncernredovisningschefer, financial controllers, CFO:s och redovisningsspecialister varje år. Konferensen i september är den femtonde i raden och arrangeras av 1company som sedan januari 2024 är en del av FAR.

– Det händer alltid mycket inom IFRS-området och det gäller att hålla sig uppdaterad om stort som smått. På IFRS Symposium i september kan du lyssna till experter inom området, men det handlar lika mycket om att nätverka och utbyta erfarenheter med kollegor från bolag i liknande situationer. Det finns inte så många andra forum för det, säger Pernilla Lundqvist, partner och redovisningsspecialist på EY och ansvarig för EYs Accounting and Reporting i Sverige med inriktning mot IFRS och svensk normgivning.

Pernilla Lundqvist är partner och redovisningsspecialist på EY.

Aktuella nyheter om IFRS

Tillsammans med Fredrik Walméus, partner på Deloitte och ansvarig för Deloittes IFRS Centre of Excellence i Stockholm, kommer hon att hålla i ett pass som tar upp aktuella nyheter och tolkningar från IASB och IFRS Interpretations Committee, till exempel IFRS 18 Presentation and Disclosure in Financial Statements, klimatrelaterade risker och möjligheter i de finansiella rapporterna samt sambandet mellan hållbarhets- och finansiell rapportering.

– Sambandet mellan hållbarhetsrapportering och finansiell rapportering är högst aktuellt i och med nya regelverk som CSRD. Vi behöver diskutera hur hållbarhet respektive finansiell rapportering förhåller sig till varandra, en fråga som är både viktig och utmanande, säger Pernilla Lundquist och fortsätter:

­– En annan viktig aspekt att ha med sig i rapporteringsarbetet är förändringstakten i omvärlden. Oavsett om det händer mycket eller lite på regleringssidan så förändras omvärlden snabbt. Allt du ser runt omkring dig varje dag, till exempel en byggnad som renoveras eller nya AI-lösningar, ska avspeglas i något företags finansiella rapporter och där måste vi hänga med och hitta nya lösningar inom ramen för befintliga normer. Detta kan vara utmanande men samtidigt väldigt kul!

Läs mer