Rundabordsdiskussioner – skapa din egna agenda
Klockan 11:20, 11:50, 13:55 och 14:25 kan du välja fritt mellan tolv olika rundabordsdiskussioner.
1) Navigera i hållbarhetsrapporteringens djungel – hitta rätt KPI:er för verksamheten
Kraven på hållbarhetsrapportering ökar lavinartat, men hur navigerar man i informationsflödet och identifierar de viktigaste KPI:erna för just ditt företag?
I denna diskussion, ledd av MAX Burgers hållbarhetschef Kaj Török, utforskar vi hur företag kan transformera sin verksamhet mot en mer hållbar affärsstyrning.
Vi tar bl.a. upp följande punkter:
- Relevanta KPI:er: Hur identifierar vi de KPI:er som verkligen gör skillnad och driver hållbar förändring?
- Praktiska exempel: Genom inspirerande case, som MAX Burgers strategi med "kg CO2e per 1000 Kcal", får du konkreta exempel på hur företag framgångsrikt implementerar hållbarhetsmått.
Välkommen att delta i dynamiska diskussioner och utbyt erfarenheter kring de utmaningar och möjligheter som hållbarhetsrapportering innebär.
Moderator: Kaj Török, Chief Sustainability Officer, MAX Burgers.
2) Så kopplar vi samman hållbarhetsrapportering med verksamhetsstyrningen
Är du nyfiken på eller har erfarenheter av hur man kopplar samman rapportering och verksamhetsstyrning är detta runda bordssamtal för dig. Att göra detta är ett måste för alla företag och organisationer för att möjliggöra hållbara löpande prioriteringar och beslut, men frågan är hur man skapar en relevant verksamhetsstyrning som kan användas i hela organisationen!? Välkommen till ett dynamiskt rundabordssamtal om vad som delvis redan händer, men absolut kommer att hända i alla företag och organisationer inom kort.
Moderator: Matti Skoog, Professor, Åbo akademi.
3) Så gör vi vår väsentlighetsanalys - hur gör ni er?
Väsentlighetsanalys ger oss bl.a. insikter om de områden där bolaget har störst påverkan och ligger till grund för effektiv rapportering. Avvägningarna att göra är många och det finns ingen given praxis att följa. I denna diskussion berättar Sandra om hur man gått tillväga på Gränges och du som deltar bjuds in att dela ditt företags erfarenheter och lärdomar så långt.
Moderator: Sandra Rumelius, Director of Sustainability, Gränges.
4) Hur kan finans- och hållbarhetsansvariga skapa ett ramverk som möter CSRD/ESRS-kraven och driver strategiskt beslutsfattande?
Tillsammans diskuterar vi hur finans- och hållbarhetsteam kan samarbeta för att skapa ett integrerat rapporteringsramverk som inte bara säkerställer efterlevnad utan också blir en katalysator för bättre strategiska beslut på lednings- och styrelsenivå. Vi utforskar utmaningarna i att förena olika perspektiv och hur dessa kan övervinnas, samt hur teknik kan koppla samman finansiell och hållbarhetsdata för att ge en tydlig helhetsbild av företagets prestationer. Fokus ligger på praktiska lösningar för att säkerställa datakvalitet, bryta organisatoriska silos och driva förändring som stärker verksamhetens långsiktiga värde.
Moderator: Daniel Nino Cortes, Solution Sales Executive, ESG Nordic, Workiva och Elina Peill, Director, Deloitte.
5) Investerarperspektivet på hållbarhetsrapporteringen
Nya krav på transparens och rapportering gällande ESG-faktorer har fört hållbarhetsfrågor än högre upp på agendan hos många bolag, men hur kommer denna information att användas? Har den någon påverkan på investeringsbeslut? Denna diskussion handlar om vad som är i fokus bland finansiella aktörer och hur ESG-faktorer integreras i värdering och vilka fallgropar som går att undvika respektive vilka möjligheter som kan skapas.
Moderator: Emelie Persson Lindqvist, Head of Sustainable Finance, Handelsbanken Capital Markets.
6) Hur får vi rapporteringen och hållbarhetsarbetet att samverka?
Kan taxonomin bli en drivare för företagens hållbarhetsarbete? Hur skapar vi synergier mellan arbetet med CSRD och företagets hållbarhetsstrategi? Vi lägger stora resurser på CSRD-rapporteringen – hur kan detta göras för att överlappa hållbarhetsarbetet i stort? Och hur kopplas hållbarhetsarbetet till företagets värdeskapande överlag? Välkommen att diskutera och dela erfarenheter!
Moderator: Erik Lindroth, Sustainability Director, Duni Group.
7) Audit readiness och granskningsprocessen - diskussion med revisorn
Välkommen till en workshop med revisorn Sara Lissdaniels, hållbarhetsspecialist på FAR och medlem i specialistgruppen för Hållbarhet. Under workshopen diskuterar vi bl.a. audit readiness och förväntningar på granskningsprocessen. Varmt välkommen till en spännande diskussion om granskningen av hållbarhetsrapporterna!
Moderator: Sara Lissdaniels, FAR.
8) Hur väljer man systemstöd för hållbarhetsrapportering och hållbarhetsdata?
Med stora datamängder och behov av rapportering, hög datakvalité, analys och styrning, kan systemstöd ofta underlätta arbetet. Utbudet av systemstöd för hållbarhetsområdet har ökat lavinartat och det är inte självklart vilket system man bör välja när man knappt känner till sina behov. Vid detta bord får du höra om hur man kan och bör tänka och vilka avvägningar som finns att göra. Vi delar även erfarenheter och diskuterar idéer och ambitioner.
Moderator: Sara Vikman Areskär, EY.
9) Hållbarhetsdata bortom rapportering – affärsnytta, innovation och påverkan i fokus
EU:s nya förslag om minskade rapporteringskrav förändrar spelplanen för hållbarhetsarbetet. Men betyder det att hållbarhetsdata blivit mindre viktig? Tvärtom. När det yttre trycket minskar blir det interna drivet ännu mer avgörande – och de företag som ser hållbarhetsdata som en strategisk tillgång snarare än ett rapporteringskrav får ett försprång.I det här rundabordssamtalet fokuserar vi på hur hållbarhetsdata kan användas långt bortom compliance – som bränsle för innovation, effektivisering och affärsutveckling. Hur bygger man strukturer som gör data verkligt användbar? Hur säkrar man kvalitet och relevans? Och kanske viktigast av allt – hur får man hela organisationen att faktiskt agera på insikterna?
Moderator: Linn Holmer, Senior Manager Advisory team, Position Green
10) Hur kan CSRD/ESRS driva omställningsarbetet?
Under rundabordsdiskussionen kommer vi att fokusera på hur CSRD/ESRS kan bli ett effektivt verktyg för att driva organisationens förändringsarbete. Vi identifierar de mest centrala utmaningarna och hur de kan hanteras. Vi lyfter goda exempel och tidiga trender från företagens implementering av EUs standarder för hållbarhetsrapportering.
Moderator: Susanne Arvidsson, Lunds universitet.
11) Bortom CSRD – om nyckeltal, mål och resultatansvar
Med implementeringen av CSRD är det full fokus på ESG Compliance. Men hur ska vi kunna utveckla ett effektivt sätt att sätta mål och mäta utfallet när ramverket är på plats? Hur kan vi driva vår verksamhet på ett sätt som är både kostnadseffektiv och med minsta påverkan på världen vi lever i? Vad skulle du behöva i din verksamhet för att kunna identifiera de viktigaste nyckeltalen, båda finansiella och hållbarhetsrelaterade? Hur tänker er organisation kring målsättning och resultatansvar? Välkommen att utbyta idéer och erfarenheter om hur vi går vidare.
Moderator: Hein Scholten, Senior Director, ESG-strategy, OneStream Software.
12) Hur bygger vi en effektiv informationsmodell för företagets hållbarhetsdata?
CSRD-rapporteringen och företagets hållbarhetsarbete är beroende av mängder av data som behöver samlas in och struktureras. Hur gör vi för att samla in och automatisera inrapporteringen av olika datapunkter? Hur säkerställer vi att kvalitén på datan vi använder? Och hur använder vi så småningom datan för att möjliggöra en analys- och datadriven hållbarhetsstrategi för företaget? Välkommen till en viktig diskussion.
Moderator: Thomas Moss, Hållbarhetscontroller, PEAB.
13) Lärdomar om utmaningar, möjligheter och affärsnytta från de första granskade CSRD/ESRS rapporterna - Fördjupning
Implementeringen av CSRD medför både utmaningar och möjligheter, och nu även osäkerhet i och med Omnibus-förslaget. Vissa organisationer fokuserar främst på att uppfylla rapporteringskrav, och undrar nu vad som egentligen gäller och vad man ska lägga sin kraft på, ESRS eller VSME?
Andra ledande företag som redan är klara eller har kommit en god bit på väg, upptäcker hur strukturerade och strategiska hållbarhetsprocesser kan driva affärsnytta. De använder ESRS-standarderna som ett verktyg för att genomlysa verksamheten, identifiera risker och möjligheter, och framtidssäkra sina affärsbeslut och sin konkurrenskraft.
På detta pass får du ta del av erfarenheter och insikter från företag som redan har rapporterat enligt CSRD och ESRS-standarderna. Hur kan man bäst organisera arbetet för att lyckas? Vad händer sen? Hur säkrar man att den tid och kraft som investeras kommer företaget till nytta?
Moderator: Leila Hellgren, Cleerit, medlem i EFRAG ESRS DRCF