Digitalisering och kommunikation utmaningar för ekonomer

Att leda bolaget mot digitalisering, anpassa sig till nya roller i verksamheten och kommunicera målmedvetet. Så hanterar ekonomicheferna utmaningarna de möter.

Erik Widenfelt jobbar som Group Business Controller på Consolis. År 2020 gick han den ettåriga utbildningen Certifierad controller hos FAR.

– Då jag bestämde mig för att gå en utbildning hade jag ungefär två års erfarenhet som controller och ville helt enkelt förbättra mig och se till att mina kunskaper utvecklades. Jag ville driva mig, och de analyser jag gör, framåt.

Smart kommunikation med tydligt mål

För Erik Widenfelt bidrog utbildningen med både nya branschkollegor och insikter.

– Jag tyckte var en bra utbildning med spännande föreläsare. En stor sak som jag tog med mig var nätverkande och att träffa andra kollegor i branschen och jämföra kunskaper och arbetsplatsförhållanden. Det som också blev tydligt under utbildningen är hur viktigt det är att kommunikationen från finansavdelningen till resten av organisationen görs på ett smart sätt med ett tydligt mål. Det tror jag att är bra att alltid ha med sig i bakhuvudet, säger han.

Fick du med dig några verktyg som du kunde applicera i din roll?

– I min dåvarande arbetssituation var de konkreta verktygen vi fick med oss svåra att applicera direkt, men det berodde nog mycket på bolagstypen. Jag har nyligen bytt jobb och hos min nuvarande arbetsgivare tror jag att kommer kunna använda verktygen mer och jag ser framemot att börja applicera dem, säger Erik Widenfelt.

”Efter kursen tänker jag mer strategiskt”

Martha Olsson, foto: Martin de Bruin

Också projektcontrollern Martha Olsson har gått FAR:s utbildning Certifierad controller. För henne var det bland annat nya uppgifter i arbetsrollen som motiverade att gå en utbildning.

– Mitt företag växer och utvecklas och då krävs det en mer specialiserad controllerfunktion – och det är tänkt att jag ska vara en del av den, berättar hon.

Liksom Erik Widenfelt uppskattade Martha Olsson speciellt att dela erfarenheter med andra branschkollegor.

– Kursen gav mig insikt om strategiarbete och det var väldigt intressant att få inblick i hur andra företag i andra branscher tänker kring affärer. Hur man marknadsför, söker upp kunder och tänker kring vinstmarginaler. Det gav insikt och inspiration.

Kunde utbildningen hjälpa dig i din arbetssituation?

– Ja, det kunde den. Nyttan för mig har varit att jag lärt mig att tänka i ett större perspektiv. Efter kursen tänker jag mer på hela branschen än på bara mitt företag och mer på strategisk nivå än innan. Jag har också blivit mer fokuserad på vissa detaljer som till exempel prissättning och att vi levererar ett värde och ska ta betalt för det och inte bara för timmar. Det har påverkat mitt tankesätt kring vad vi levererar, vad kunden behöver och hur vi tar betalt för det, säger hon.

Skulle du rekommendera utbildningen – och till vem?

– Jag skulle rekommendera utbildningen. Jobbar man som controller eller med controllerfunktionen finns det många moment som det är bra på att ha koll på och det får man med den här kursen, säger Martha Olsson.

Att leda organisationen genom digitalisering en utmaning

Elisabeth Löchting, foto: privat

Elizabeth Löchting har erfarenhet från flera FAR-utbildningar. Hon har jobbat som auktoriserad revisor, men bestämde sig för drygt ett år sedan för att sadla om och ta jobbet som CFO i stället.

– Jag har jobbat som revisor i 20 år och kände att det skulle vara spännande att prova på att sitta på andra sidan. Då jag erbjöds den möjligheten att börja på ett bolag som lät väldigt intressant så tog jag den.

Utöver utbildningar så använder sig Elizabeth Löchting av FAR:s Utbildningspaket Online, en paketlösning som ger tillgång till flera online-kurser och nyhetswebbinarier från FAR.

– I paketet tycker jag framför allt om nyhetswebbinarierna. De ordnas ofta på lunchtid så man hinner lyssna på dem och jag uppskattar det för jag vill hålla mig uppdaterad. Jag fortsatte med utbildningspaketet även efter att jag tagit tjänsten som CFO, eftersom paketet innehåller kurser inför årsbokslut, momsnyheter med mera som är bra att hålla sig uppdaterad kring.

För Elizabeth Löchting har den största utmaningen som CFO varit att driva den digitala utvecklingen internt.

– Hela teknikutvecklingen innebär mycket jobb och har varit en stor utmaning. Att få med sig hela organisationen i den nya utvecklingen är också utmanande.

Till hösten väntar nya äventyr för henne.

– Det har varit spännande att pröva på jobbet som CFO, men jag saknar revisionsarbetet och rådgivningen och kommer faktiskt att återgå till det i höst, säger hon.

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier