3 tecken på att du borde jobba budgetlöst

Budgetarbete är tidskrävande och kan sluka mycket av en controllers värdefulla tid. Magnus Uggla, föreläsare på FAR:s Controllerutbildning tipsar om hur du kan jobba mer meningsfullt och effektivt – utan budget.

Budgetlös styrning innebär i korthet att man jobbar utan en årsbudget att förhålla sig till. Och det är en växande trend.

– Verkligheten förändras och då är det inte alltid rätt att krampaktigt hålla fast vid en budget. Det kan till och med vara missvisande. Dessutom kan budgetarbetet sluka mycket tid från en controllers värdefulla arbete. Vet man med sig att budgeten snabbt blir överspelad är det onödigt nedlagd tid, då kan man fråga sig hur meningsfullt budgetarbetet egentligen är, säger Magnus Uggla.

Då kan budgetlös styrning vara ett alternativ

Magnus är före detta vd för Handelsbanken och har lång erfarenhet av budgetlös styrning i banken. Nu föreläser han om det på bland annat FAR:s controllerutbildning. Att jobba budgetlöst passar bättre i vissa lägen än andra och enligt Magnus finns det tre saker att hålla ett öga på för att avgöra om budgetlös styrning är att föredra.

1. Du jobbar i en föränderlig bransch som är svår att förutspå. Desto mer förändring branschen upplever, desto större orsak att jobba budgetlöst.

2. Det finns möjligheter till extern och/eller intern benchmarking. Benchmarking sporrar organisationen och innebär också att man lär sig saker av andra.

3. Företaget har tydliga mål och en stark kultur som ger vägledning. 

Hur vågar man ta steget?

Budgeten upplevs ofta som en trygghet i företaget och därför håller många sig gärna fast vid den, menar Magnus. Vad ska man nu kolla på och förhålla sig till?

– Att jobba budgetlöst innebär inte att vi jobbar utan styrning eller riktlinjer, utan att vi ersätter budgeten med något annat som styr som till exempel benchmarking eller tydliga målsättningar, men det allra viktigaste är en snabb uppföljning av resultat och kassaflöde, säger Magnus.

Och för den som vågar ta steget kan fördelarna vara många.

– Du sparar antagligen mycket tid och du kommer förmodligen känna dig mer motiverad då det kan kännas meningslöst att hålla fast i en budget som snabbt blir överspelad. Om det till exempel har skett stora förändringar i marknaden så ger inte uppföljning av utfall mot budget någon vägledning i hur väl man har presterat.

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier

Läs mer