ISA för LCE – revisionsstandard för mindre komplexa företag

ISA för LCE är en global revisionsstandard utformad för mindre komplexa företag. Den erbjuder en förenklad revisionsprocess men med lika hög grad av säkerhet som ISA. Standarden gäller för räkenskapsår som inleds efter den 15 december 2025 eller senare, men får tillämpas tidigare.

ISA för LCE (International Standards on Auditing for Less Complex Entities) är en global revisionsstandard för mindre komplexa företag. Standarden är framtagen av den internationella standardsättaren IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board).

Revisionsstandarden är speciellt utformad för att möta behoven hos små och mindre komplexa företag. Användningen av standarden är frivillig.

Därför behövs en standard för mindre komplexa företag

En majoritet av världens företag kategoriseras som små eller medelstora bolag och många av dem är mindre komplexa. Samtidigt kan strukturer och transaktioner i andra företag bli allt mer komplexa vilket har medfört att ISA har blivit mer och mer omfattande. Därför har det uppstått ett behov av en standard som är mer anpassad för mindre komplexa företag. ISA för LCE syftar till att göra revisionsprocessen mer proportionerlig och relevant för dessa företag.   

Vikten av en global standard

ISA är en global standard för revision. Alternativet till en global standard skulle vara att olika länder tar fram olika standarder. En global standard bidrar till ökad jämförbarhet mellan olika länder och underlättar för internationella företag och revisorer som verkar i olika jurisdiktioner. En gemensam standard stärker även förtroendet för revisionen och näringslivet.

Så skiljer sig ISA för LCE från ISA-standarden

ISA för LCE är en principbaserad standard och innehåller färre tillämpningsanvisningar än ISA. Vissa moment som inte är tillämpliga för mindre komplexa företag har dessutom tagits bort.

Revisionsstandarden är skriven ur ett processperspektiv och en del tillämpningar och förtydliganden i ISA har ersatts med en tydligare koppling till revisorns professionella omdöme. Standardens struktur gör det lättare för revisorer att följa en logisk och konsekvent revisionsprocess. Samtidigt kan det ställa högre krav på revisorns förmåga till professionella bedömningar.

Revisionsberättelsen

Revisionsberättelsen kommer i princip att vara samma som för ISA och innehålla samma grundläggande delar.

Standarden har lika hög säkerhet som ISA

ISA för LCE har lika hög grad av säkerhet som ISA och ska resultera i ett uttalanden med rimlig säkerhet. Standarden minskar inte kvaliteten på revisionen och innebär inte nödvändigtvis mindre arbete. Det är en anpassad revision som hjälper revisorer att fokusera på de delar av revisionen som är relevanta för mindre komplexa företag. Kraven bygger på de underliggande kraven i ISA men är anpassade till omständigheter i mindre komplexa företag. 

Fördelar med ISA för LCE

Både företag och revisorer kan ha nytta av ISA för LCE. För företagen kan det innebära en enklare och mer fokuserad revisionsprocess som är anpassad för deras specifika behov. För revisorer blir det enklare att genomföra konsekventa och effektiva revisioner med hög kvalitet. Eftersom standarden har en tydlig struktur som följer flödet av en revision blir det lättare för revisorer att arbeta med den här typen av uppdrag.

ISA för LCE kan också bidra till att öka förståelsen för vad revision är i och med att den är tydligare processorienterad.

När kan standarden användas?

ISA för LCE kan användas för många små och medelstora företag. Det är i grunden företagets karaktär som avgör om standarden kan användas. Är affärsverksamheten, organisations- och ägarstrukturen, ekonomifunktionen, teknologin, redovisningen och den finansiella rapporteringen mindre komplexa? Då kan ISA för LCE sannolikt användas.   

Standarden får inte användas för noterade bolag eller för företag av allmänt intresse (public interest entites – PIE).

Koncernrevision enligt ISA för LCE

I det ursprungliga förslaget kunde standarden inte tillämpas för koncernrevisioner. Det har dock ändrats och mindre komplexa koncerner kan granskas enligt ISA för LCE.  

Stöd och implementering

ISA för LCE gäller för räkenskapsår som inleds efter den 15 december 2025 eller senare. Det skulle för kalenderår betyda räkenskapsåret 2026 där revisionsberättelsen avges våren 2027. Standarden får dock tillämpas tidigare.  

Tillämpning i Sverige

Revisorsinspektionen har beslutat att ISA för LCE ska accepteras som god revisionssed i Sverige för de avsedda företagen, vilket innebär att standarden får samma status som de nuvarande ISA-standarderna. 

FAR har tagit fram en svensk översättning av standarden som ska kvalitetssäkras av FAR:s operativa grupp Normgivning revision och därefter godkännas av IFAC.

Systemstöd

Flera programvaruleverantörer arbetar med att utveckla program som ska stödja ISA för LCE och från hösten 2025 beräknas det finnas systemstöd tillgängligt för användarna. Kontakta din leverantör för mer information.

Förberedelser

För att underlätta övergången till ISA för LCE bör revisionsbyråer uppdatera sin interna revisionsmetodik och utbilda sina medarbetare i användningen av standarden.

Utbildning

FAR kommer att erbjuda utbildningsmaterial och stöd för att hjälpa revisorer att förstå och tillämpa den nya standarden. IAASB erbjuder även stöd och vägledning på sin hemsida.

Ytterligare information

Engelsk version av ISA för LCE

Allmänt uttalande om ISA för mindre komplexa företag

Björn Irle

Auktoriserad revisor

bjorn.irle@far.se