Semesterårsskiftet – mer än överföring av semesterdagar

För arbetsgivare och lönekonsulter innebär semesterårsskiftet både rutinarbete och möjlighet till eftertanke. Det är inte bara saldon som ska föras över eller kontrolleras – det är också ett bra tillfälle att fundera över hur semestern faktiskt har använts och vilken roll den spelar i organisationens långsiktiga hälsa och hållbarhet.

För många medarbetare blir semestern ett nödvändigt andrum. Men trots att återhämtning är en viktig del av ett hållbart arbetsliv väljer vissa att spara många semesterdagar. Här har du som lönekonsult en viktig roll i att hjälpa arbetsgivare förstå och följa upp semestervanor, både ur ett rättsligt och socialt hållbart perspektiv.

Att jobba hemma sjuk – ett nytt normaltillstånd?

Efter pandemin har många arbetsplatser fortsatt erbjuda möjlighet att arbeta hemma, vilket har lett till ett skifte i hur vi ser på sjukfrånvaro. Fler väljer att “jobba lite hemma” trots att de egentligen är sjuka. Samma tendenser märks när det gäller vård av barn. I stället för att sjukskriva sig, försöker man hinna med både jobb och vård samtidigt.

Det här påverkar inte bara individens återhämtning. Det riskerar också att dölja verkliga sjukdoms- och vab-mönster i löne- och frånvarostatistiken. På sikt kan det bidra till utbrändhet, ökad psykisk ohälsa och ett arbetsliv där det inte längre finns utrymme att faktiskt vara sjuk.

Vad kan lönekonsulten göra?

Lönekonsulten har mycket kunskap om arbetsmönster, frånvarodata och beteendeförändringar. Genom att uppmärksamma mönster, föra dialog med dina kunder och lyfta frågor om arbetsmiljö och återhämtning, kan du som lönekonsult bidra till att arbetsgivare agerar i tid.

Tips på ämnen att prata med kunden om

  • Lyft statistik över sparade semesterdagar och förklara risker med höga skulder men också fördelar med en utvilad personal
  • Se över hur sjukfrånvaro och vab registreras, och diskutera om nuvarande praxis verkligen speglar verkligheten
  • Prata om återhämtning som en investering i organisationens långsiktiga hållbarhet

Tips inför semesterårsskiftet

Vid semesterårsskifte är det viktigt att håll koll på följande:

  • Enligt semesterlagen ska arbetstagare ta ut minst 20 betalda semesterdagar under semesteråret innan överskjutande dagar kan sparas
  • Enligt semesterlagen kan sparade semesterdagar endast sparas i högst fem år
  • Semestergrundande frånvaro har hanterats rätt under semesteråret

Att arbeta med sociala nyckeltal börjar i lönehanteringen

Att arbeta hållbart handlar inte bara om miljö, utan också om att skapa hållbara arbetsliv för människor. Semesteruttag är en del av det. När du som lönekonsult hjälper företag att skapa strukturer där medarbetare faktiskt tar ut sin ledighet, bidrar du till lägre sjukfrånvaro, ökad trivsel och bättre arbetsklimat.

Behöver du stöd i rådgivningen?

Kontakta gärna FAR:s medlemsrådgivning om du har några frågor eller funderingar om hur semesterlagen ska tillämpas.

Emelie Hansson

Auktoriserad lönekonsult

emelie.hansson@far.se