2024-08-26
Karin Direkt

Ny teknik och hållbarhet – hur stakar vi ut vägen? 

[KARIN DIREKT] Hållbarhet och ny teknik stod högst på agendan när Nordiska Revisorsförbundet samlades för sitt årliga möte. Hur kan organisationerna till exempel säkerställa att de initiativ och standarder som nu är aktuella faktiskt bidrar till en mer hållbar värld och inte bara resulterar i en övning i regelefterlevnad?

Augusti lider mot sitt slut och även om sommarvärmen ännu hänger kvar i flera delar av landet så har vardagen infunnit sig för de allra flesta. Själv har jag nyligen kommit hem från det årliga mötet med Nordiska Revisorsförbundet (NRF), som i år hölls i Stavanger och arrangerades av Den norska revisorsföreningen (DnR).

Det övergripande temat för årsmötet var ”inspirera och samarbeta” och tanken var att diskussionerna skulle bli startskottet för vidare samarbete under hösten. Hållbarhet och ny teknik, exempelvis AI, var de frågor som stod högst på agendan. 

Globala lösningar är vägen framåt 

Det var två mycket inspirerande dagar tillsammans med ledarna för FAR:s nordiska systerorganisationer. Och eftersom branschen är global, med samma utmaningar och möjligheter oavsett var i världen man är verksam, så var det särskilt uppskattat att flera internationella gäster hade bjudits in. Bland annat IFAC:s nya vd Lee White, Mark Vaessen som är ordförande för Accountancy Europe, samt Tom Seidenstein som är ordförande för IAASB. De bjöd på tankar och erfarenheter inom områden som sambandet mellan hållbarhet och teknikutveckling, vad vi kan förvänta oss när det gäller hållbarhetsredovisning och hållbarhetsrapportering på global nivå samt granskningsstandarden ISSA 5000, för att nämna några exempel. 

Vilka är de viktigaste frågorna inom hållbarhet och teknologisk utveckling?

En punkt på agendan var att identifiera de viktigaste och mest akuta frågorna för branschen inom hållbarhet och teknologisk utveckling. Vi diskuterade också hur vi ska jobba vidare med dessa frågor och hur vi på bästa sätt gör det tillsammans. En fråga som togs upp var hur vi säkerställer att de initiativ och standarder som nu är aktuella faktiskt bidrar till en mer hållbar värld och inte bara resulterar i en övning i regelefterlevnad.

Även om vi inte fann svaren på alla frågorna där i mötesrummen i Stavanger så var vi rörande överens om att vi som organisationer måste ha ett nära samarbete de kommande åren om vi ska lyckas driva förändring. 

En röd tråd i både hållbarhets- och teknikdiskussionerna var vikten av etik. När det gäller hållbarhetsarbetet fungerar etiken som en brygga mellan rapporterings- och bestyrkandedelen, men när det gäller ny teknik är det viktigt att bygga in etiken från början.  

Vad betyder AI för branschen? 

Diskussionerna om teknikutveckling handlade om allt från användning av nya tekniska verktyg för en effektivare revision till hur AI kan nyttjas i hållbarhetsarbetet. Vi pratade också om utmaningar och risker, till exempel hur man säkerställer ett giltigt revisionsintyg när kunden använder AI. Och ska vi i framtiden ha specialiserade AI-revisorer, precis som vi har IT-revisorer?  

Sammantaget var det ett intensivt möte med många värdefulla samtal. När det var dags att resa hem till Stockholm var jag fylld av energi och jag ser verkligen fram emot att fortsätta arbeta med branschens utmaningar och möjligheter under den höst som nu väntar runt hörnet. 

Karin Apelman 
generalsekreterare och VD FAR 

Kontakta mig gärna på karindirekt@far.se

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier