2023-08-17
Karin Direkt

Jag hoppas att vi ses på FAR:s jubileumsfest 

[KARIN DIREKT] Sommaren lider mot sitt slut och för de allra flesta har vardagen nu åter tagit vid. Själv har jag redan hunnit jobba några veckor och jag gläder mig åt alla pågående projekt och aktiviteter.  

Välkommet förslag till standard för hållbarhetsgranskning 

I början av augusti publicerade IAASB sitt förslag till global standard för hållbarhetsgranskning – ISSA 5000. Det är en principbaserad, övergripande standard tillämplig för granskningsuppdrag med begränsad och rimlig säkerhet avseende hållbarhetsinformation inom alla hållbarhetsområden. IAASB välkomnar synpunkter på förslaget och remisstiden löper fram till och med den 1 december. En fråga av central betydelse är om EU-kommissionen kommer att anta ISSA 5000 som den granskningsstandard som ska tillämpas enligt EU:s hållbarhetsdirektiv CSRD. 

Boklansering i Uppsala 

En aktivitet som äger rum redan om en dryg vecka är lanseringen av antologin Auditing Transformation: Regulation, Digitalisation, and Sustainability, på Ekonomikum i Uppsala. Det är forskarna Peter Öhman, Fredrik Nilsson och Jan Marton som, inspirerade av att FAR fyller hundra år, har tagit initiativ till antologin där ett flertal forskare medverkar. Även FAR bidrar med ett kapitel, skrivet av frilansskribenten och tidigare FAR-medarbetaren Rakel Lennartsson, som bygger på intervjuer med yrkesverksamma personer i branschen.  

Dialogen med länsstyrelserna fortsätter 

Under hösten fortsätter vi dialogen med länsstyrelserna om tillsynen av redovisningsbyråer enligt penningtvättslagen. Syftet med dialogmötena är att hitta en väg framåt för att genom mer vägledning och information hjälpa byråerna att leva upp till de krav som finns och därmed bli godkända i tillsynen. Hittills har dialogen med länsstyrelserna varit mycket uppskattad av alla inblandade och förhoppningsvis kommer det snart att visa sig i tillsynsstatistiken. 

AI – hur kommer branschen att påverkas? 

Vi för också en spännande och alltmer angelägna diskussion om AI och hur den kommer att påverka branschen. Vilka möjligheter ser vi? Och vilka risker måste vi kunna hantera? Under hösten inleder FAR ett projekt i samarbete med Kairos Future om detta, något vi kommer att berätta mer om under hösten.  

Inspirerande föreläsningar och jubileumsfest 

Ingen har väl missat att FAR fyller hundra år i år. Firandet har pågått hela året genom olika aktiviteter och den 21 september är det dags för jubileumsfest. Under dagen blir det inspirerande föreläsningar och spännande seminarier i Mälarsalen på Södermalm i Stockholm och på kvällen är det dags för jubileumsfest i Stockholms stadshus. Mer information om jubileumsdagen och om hur du anmäler dig hittar du på vår jubileumssidan far.se/100.

Jag hoppas att vi ses den 21 september! 

Karin Apelman, generalsekreterare och VD FAR

Kontakta mig gärna på karindirekt@far.se

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier