Sustainability Symposium

Välkommen till Sustainability Symposium den 18 september.

Varför FAR:s Sustainability Symposium?

Efter första året med CSRD, där många företag frivilligt rapporterat enligt det nya regelverket, går vi från frivillighet till lagkrav för stora börsnoterade företag och koncerner med fler än 500 anställda. Bestämmelserna ska tillämpas för räkenskapsår som inleds från och med den 1 juli 2024. Parallellt arbetar EU fram Omnibuspaketet med förenklingar för CSRD, CSDDD och EU-taxonomin. Hur ska företagen förhålla sig till de ändrade förutsättningarna och hur ser framtiden för hållbarhetsrapporteringen ut?

FAR:s Sustainability Symposium förser dig som ansvarar för företagets hållbarhetsredovisning med all tillgänglig och relevant information om standarder och praxis för de krav som ställs på dig och ditt företag för att kunna ta fram en reviderbar rapport av hög kvalitet.

Vad du kan förvänta dig av konferensen

  • Föredrag från Sveriges främsta experter inom hållbarhetsrapportering
  • Praktiska erfarenheter från välkända företag
  • Träffa och utbyt erfarenheter med ett stort antal kollegor

Program

08:00 Registreringen öppnar – Kaffe och smörgås serveras

 

08:50 Ordförande hälsar välkommen och introducerar dagens program

Ordförande Fredrik Walméus hälsar välkommen och introducerar dagens program

Fredrik Walméus

09:00 Statusuppdatering kring pågående arbete avseende CSRD och ESRS

I och med CSRD infördes krav på europeiska standarder för hållbarhetsrapportering, ESRS, och de första rapporterna är nu publicerade. Samtidigt pågår en översyn av rapporteringskraven inom EU. Med syfte att minska regelbördan och harmonisera regelverk kopplade till hållbarhetsrapportering publicerade EU-kommissionen i februari ett s.k. omnibusförslag. I detta föredrag berättar Charlotte om pågående utveckling och vad det innebär gällande rapporteringskraven för svenska företag.

Charlotte Söderlund

09:30 Det dubbla väsentlighetsperspektivet

De första dubbla väsentlighetsanalyserna har nu presenterats i årets hållbarhetsrapporter. Vilka lärdomar går att dra från dessa rapporter och hur ser den fortsatt processen med den dubbla väsentlighetsanalysen ut? Torbjörn sammanfattar utfallet från första året med CSRD och lyfter framtida utmaningar och möjligheter.

Torbjörn Westman

10:00 Kaffe

10:30 Paneldebatt: Hur lägger företag fast sin hållbarhetsstrategi för att nå målen och hur väljer man att kommunicera den till omvärlden?

Val av strategi för hållbarhetsarbetet är centralt i ett läge när kartan ritas om. Samtidigt ligger målen fast, men hur når företagen ända fram när förutsättningarna ändras och vad blir väsentligt att prioritera och kommunicera?

Mikael Scheja
Fredrik Nilzén
Annika Ramsköld

11:10 Hållbar finansiering – hållbar strategi?

Hur kan hållbarhetsarbete och tydligare hållbarhetsrapportering stärka företags tillgång till finansiering? Ingvar Mattsson, ESG Finance Advisory Swedbank, delar insikter om kopplingen mellan hållbara strategier och finansiella möjligheter. I ett fördjupande samtal mellan Marcus Samuelsson, ESG Finance Advisory, Swedbank och Eric Lindholm, Head of ESG & Sustainability Reporting på Ericsson, diskuteras konkreta strategier och hur hållbar finansiering kan driva affärer.

Ingvar Mattsson
Marcus Samuelsson
Eric Lindholm

11:40 Insikter och lärdomar från granskningen av hållbarhetsrapporter

Efter första året med frivillig tillämpning av CSRD/ESRS har vi också de första insikterna från granskningarna. Vilka lärdomar kan vi dra från år ett och vad kan vi förvänta oss av framtida granskningar när fler svenska våg 1-företag ska rapportera för första gången. Sara Lissdaniels och Joakim Söderin blickar också ut i Europa, skiljer sig rapporteringen och granskningen från den svenska?

Sara Lissdaniels
Joakim Söderin

12:10 Lunch

13:10 Vikten av att integrera hållbarhet för att driva verklig förändring – hur kan man använda hållbarhetsrapporteringen?

Integration av hållbarhet är en nyckelfaktor för Epiroc. Camilla Goldbeck-Löwe delar med sig av insikter och utmaningar och berättar mer om hur Epiroc arbetar för att använda all hållbarhetsrapportering för att driva en hållbar förändring och fokusera på det som är väsentligt.

Camilla Goldbeck-Löwe

13:50 Automatiserad datainsamling – från måste till möjlighet

Datainsamling är avgörande för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete. Södra valde att ta hjälp av automation och AI för att förbättra insamlingen av hållbarhetsdata. Realtidsdata öppnar nya möjligheter, men hur gick de till väga, vilka är fördelarna och finns det några egentliga nackdelar med att automatisera sina flöden. Tillsammans med Caroline Kolmodin Palm berättar Cristian om resan från idé till slutresultat och delar med sig av sina erfarenheter.

Cristian Brolin
Caroline Kolmodin Palm

14:40 Fördjupningspass

Vänligen se separat program nedan

15:10 Kaffe

15:40 Fördjupningspass

Vänligen se separat program nedan

16:15 Den röda tråden i hållbarhetsrapporten

Flera svenska företag i våg 1 har frivilligt upprättat sin första rapport i enlighet med CSRD. Jämförelser av rapporter har gjorts och diskuterats, och är ett inslag även på denna konferens. Mot bakgrund av det uppstår ofta en fråga som handlar om att det kan vara svårt att utforma rapporterna på ett pedagogiskt och läsvärt sätt och guida läsaren till relevant information. Vilken är egentligen den röda tråden i en hållbarhetsrapport enligt ESRS och vad är det för syfte med rapporten som ska uppnås? 

I det avslutande föredraget sammanfattar vi därför dagen genom frågeställningen: Vilken är den röda tråden i en hållbarhetsrapport enligt ESRS?

Mikael Scheja

16:50 Ordföranden summerar och avslutar konferensen

Fredrik Walméus

Fördjupningspass

1) Att anpassa sig i ett konstant föränderligt rapporteringslandskap

Insikter från Position Green och dess kunder om hur företag förhåller sig och anpassar sig till förändringarna som sker inom EU och vad det innebär för rapportering av ESRS, VSME och klimatrapportering. Ta tillfället i akt och utbyt lärdomar och frågor mellan branschkollegor i en öppen diskussions-session ledd av några av Position Greens experter.

Talare

Felicia Gustafson, Position Green
Elin Larsson, Position Green
Frida Jonasson, Position Green

2) Digital rapportering av CSRD – så kan du förbereda dig

Digital rapportering och taggning av hållbarhetsrapporten i enlighet med European Single Electronic Format (ESEF) kommer snart att vara ett krav för alla företag som omfattas av CSRD. I detta fördjupningspass går vi på EY igenom vad digital rapportering och taggning innebär och varför det blir viktigt för företag som omfattas att se över hur deras process för arbetet med digital rapportering ska se ut. Vi kommer också att ge tips på vad du kan tänka på när du utformar din hållbarhetsrapport 2025 för att förbereda för och underlätta implementeringen av den digitala rapporteringen.

Talare

Joanna Castler, EY
Madeleine Holhammar, EY

3) Att säkra kvalitet i hållbarhetsrapporteringen – från insikt till förtroende

Trycket ökar på företag att inte bara rapportera hållbarhetsdata – utan att göra det på ett trovärdigt, transparent och verifierbart sätt. ESG-assurance blir därmed en central del i att bygga förtroende hos intressenter, möta nya regelverk och skapa långsiktigt affärsvärde.

I den här sessionen diskuterar vi hur företag kan stärka sina processer för hållbarhetsrapportering och arbeta strategiskt med assurance – från struktur och datakvalitet till intern samverkan och styrning.

Vi delar konkreta erfarenheter från ett företag som nyligen genomgått denna resa och belyser hur robust ESG-rapportering kan bli en drivkraft för både compliance och utveckling.

Talare

Daniel Nino Cortes, Workiva

4) Genomgång av CSRD-rapporter

Vad går att utläsa ur de hållbarhetsrapporter som upprättats enligt CSRD hittills? Välkommen till en genomgång av svenska och europeiska företags hållbarhetsrapporter. CSRD/ESRS ställer betydligt högre krav på omfattning, transparens och verifierbarhet i företags hållbarhetsrapportering. Samtidigt visar jämförelsen att det fortfarande råder skillnader i mognadsgrad mellan olika sektorer. Vi analyserar utfallet och lyfter under detta pass goda exempel från rapporteringen så här långt.

Talare meddelas inom kort.

Årets talare

Partners

Tack till

Grupprabatt

Vi erbjuder rabatter för grupper om tre personer eller fler som vill delta på konferensen. Lämna dina uppgifter så återkommer vi med ett anpassat erbjudande.