Välkommen till FAR:s Controllerdag
Ta del av insikter från branschexperter, innovativa ledare och framstående talare för att skapa en hållbar och framgångsrik framtid för din organisation. Utmana din syn på styrning, dataanalys och hållbarhetsintegrering och lär dig de strategier och verktyg som krävs för att navigera i den komplexa och snabbrörliga affärsvärlden.
Varmt välkommen!
Program 2023

Den höga inflationen och de stigande räntorna har bidragit till att den svenska ekonomin gått in i en lågkonjunktur. Näringsliv och hushåll är pressade och Riksbanken har ställts inför svåra avvägningar. Vad gör KI för bedömningar om konjunkturläget och om hur ekonomins olika delar kommer att utvecklas framöver. Läs mer om Erik Spectors syn på det ekonomiska läget just nu.
Erik Spector är chef för realekonomisk analys på Konjunkturinstitutet. Efter att ha disputerat i nationalekonomi i Uppsala jobbade han på Riksbanken för att sedan komma till KI för att leda arbetet med prognos och analys av bland annat penningpolitik och BNP-utveckling i Sverige och utomlands. Konjunkturinstitutet publicerar regelbundet prognoser och analyser för en stor mängd ekonomiska frågor.

Kaffe serveras.
Anja Hannerz delar sin expertis om hur du kan optimera din affärsstyrning för att anpassa dig till en hållbar affärsmodell.
Under denna inspirerande del kommer Anja att utforska viktiga ämnen såsom sektormål och portföljstyrning för att minska finansierade utsläpp och främja en hållbar utveckling. Du kommer även att få insikter om användningen av ESG (Environment, Social, Governance) nyckeltal i rörlig ersättning och hur de kan påverka dina affärsbeslut.
Anja kommer att belysa potentiella målkonflikter mellan traditionella nyckeltal och hållbar utveckling, och dela strategier för att övervinna dessa hinder och främja långsiktig framgång. Hon kommer också att diskutera de finansiella nyckeltalens framtid och betydelsen av att bevara biologisk mångfald och ta socialt ansvar i verksamheten.
Teman som Anja kommer att beröra är bland annat:
- Sektormål och portföljstyrning på finansierade utsläpp
- ESG nyckeltal i rörlig ersättning
- Potentiella målkonflikter mellan traditionella nyckeltal och hållbar utveckling
- De finansiella nyckeltalens framtida utveckling – bevara biologisk mångfald och socialt ansvar
Anja Hannerz är chef för Nordeas hållbarhetsfunktion som ansvarar för att utveckla koncernens hållbarhetsstrategi och styrning. Anja har mer än 20 års erfarenhet av förändringsarbete och verksamhetsutveckling inom controlling, redovisning och finansiell riskhantering från svenska banksektorn.

Uppgifter som traditionellt legat på Financial Control i många bolag, bedömds idag passa bättre på Accounting. Detta har medfört att Financial Control i sin tur har kunnat ta över och utveckla delar som legat inom Business Control. Denna förflyttning kommer möjliggöra så att Business Control kan närma sig affären ytterligare och på så vis kunnat bli den affärspartner som så länge har efterfrågats.
Hör Jenny Rossotti, Head of Controlling & Analytics CoE på Telia, resonera kring hur man på Telia inom ramen för en stor transformation har valt att möta de allt mer affärsägda lösningar för t.ex. drivarbaserad planning och dashboardfunktionalitet för ledningen. Vidare kommer Jenny att prata om utmaningarna kring ägarskap och förståelse för masterdata-strukturer och dess koppling till den gemensam styrmodellen.
Jenny kommer även att prata om de målsättningarna som sattes upp för Telias CoE för Controlling & Analytics, dessa innefattar:
- Tillhandahålla standardiserad, automatiserad, harmoniserad rapportering och planering
- Möjliggöra en central standardiserad modell, en så kallad ”single source of truth” för organisationens styrmodell
- Översätta styrmodellen till databehov
- Möjliggöra proaktiva analyser
- Skapa en stark länk mellan BP och IT
Jenny Rossotti är chef för Telias Center of Excellence – Controlling and Analytics. Jenny har 20 års erfarenhet av olika ekonomroller och förändringsarbete bl.a. som sverigechef för Financial Control på Skandia och som Head of Digitalization & Processes på Tele2.

Lunch serveras.
Hur utnyttjar vi den kunskap vi redan har från finansiell rapportering i hållbarhetsrapportering samt hur får man en strategi med måluppföljning på plats?
Linda Sturesson är värderingschef på Altor Equity partners och jobbar även med både finansiella och hållbarhetsrelaterade rapporteringsfrågor. Efter sin master i företagsekonomi vid Lunds universitet jobbade hon på EY som revisor för att sedan röra sig vidare till Altor. I sitt nuvarande arbeta på Altor har Linda haft möjligheten att bredda sig från sin finansiella bakgrund med ambition att ta med mogenheten från finansiell rapportering in i hållbarhetsrapportering samt även skapa tydlighet kring hur hållbarhetsprestationer och mål följs upp. Altor har höga ambition kring hållbarhet både internt samt för de bolag som fonderna investerar i.

Getinge är mitt i förbättringsprogrammet Finance Productivity som syftar till att modernisera finansorganisationen globalt. Ett av fokusområdena är Business Control. Kopplat till detta så har David Kördel, internkonsult på Getinge, undersökt hur business controllers och intressenter, främst chefer utanför finans, ser på controller-rollen och samarbetet.
I denna föreläsning berättar David om kommentarer och slutsatser från undersökningen. Delar man synen på vad som är värdeskapande? Hur kan samarbetet bli än bättre? David delar även med sig av sina insikter, konkreta tips och inspiration till vidare diskussion.
David Kördel är internkonsult på medicinteknikbolaget Getinge med ansvar för bland annat leveranser mot styrelse och ledningsgrupp, projektledare av årsredovisning och koncernstrategi. Han har mer än 15 års erfarenhet från verksamhetsutveckling inom både startup och större listade bolag, flera av dessa år utomlands.

Kaffe serveras.
Under denna föreläsning kommer Malin att utforska vägen till Business Partnering och dela strategier för att nå dit. Hon kommer att ge konkreta verktyg och metoder för att involvera och samarbeta med verksamheten på ett effektivt sätt. Du kommer att få insikt i hur du kan få Accounting att förflytta sig från en traditionell, transaktionsbaserad roll till en mer strategisk och värdeskapande funktion.
Malin delar även med sig av sin kunskap om hur man bygger starka partnerskap och arbetar i symbios med verksamheten för att uppnå gemensamma mål. Du kommer att få inspiration och praktiska råd för att öka samarbetet och skapa verklig affärsinsikt.
Malin Jansson Eklund är en erfaren ekonomi- och controllerchef med fokus på affärsnära stöd och effektiva team. Har byggt upp och lett funktioner främst inom Business Control, Analys och BI för att säkerställa lönsamhet och kostnadseffektivitet. Erfarenhet från flera olika bolag i varierande branscher, senast Menigo Foodservice, Tele2, Swedavia.

Utforska det modiga ledarskapet i en snabbt föränderlig värld. I dagens digitala era är kunskapen om artificiell intelligens och datadrivna metoder avgörande för att nå framgång. Men vad händer när chefer står inför en ny verklighet där de inte besitter den djupgående kunskapen om dessa teknologier?
Denna föreläsning belyser hur du kan navigera i en datadriven framtid även om du inte är en teknisk expert. Få nya perspektiv och inspireras till att transformera din organisation till att bli datadriven, och till att bygga en datadriven kultur som främjar innovation och bättre beslutsfattande. Läs mer om Jon Eklöfs syn på chefens roll i den nya datadrivna verkligheten.
Jon Eklöf har en bakgrund som advokat, förhandlare och AI-forskare där hans fokus har legat på hur AI påverkar ledare och ledarskap. Han arbetar som Chief Data & Analytics Officer vid GKN Aerospace där han leder digitaliserings- och AI-frågor inom högteknologisk tillverkningsindustri. Parallellt föreläser han om ledarskap och om hur hjärnan påverkar vårt beteende.


Utbildningsdagen avslutas med mingel och enklare förtäring.
Bra att veta
Du väljer om du vill delta på plats eller online.
Online
Den här kursen kan du gå online, välj ett online-tillfälle när du gör din bokning.
Du deltar på utbildningen online i realtid tillsammans med deltagarna som finns på plats i konferensrummet. Som online-deltagare har du möjlighet att ställa frågor.
- Starta kursen under Mina utbildningar
- Ladda ner kursmaterialet under Mina utbildningar
- Vi rekommenderar att du använder webbläsaren Google Chrome när du genomför kursen
- Ladda ner ditt kursintyg under Mina utbildningar cirka en vecka efter avslutad kurs
Kolla om din dator funkar för att gå utbildningen online
Det enda du behöver är uppkoppling mot internet och en dator eller surfplatta. Du kan testa här att tekniken fungerar för dig. Vi rekommenderar att du gjort detta test senast 30 minuter innan kursstart.
Sändningen startar 15 minuter innan kursstart.
Nyhetsdagen spelas in och alla deltagare får tillgång till inspelningen senast inom tre veckor. Inspelningen finns att se i 3 månader och du når den via Mina utbildningar.