Var går gränsen mellan skattefusk och skatteplanering?

2018-03-04 14:12

Finns det rätt och fel när det gäller skatteplanering? Är det lagen eller moralen som ska styra? Och i så fall vems moral - din eller min. Det handlar det senaste avsnittet av FAR-podden om.

Det blev ett engagerat samtal mellan Katrin Westling Palm, Skatteverkets nya generaldirektör, och Magnus Larsson, till vardags skatterådgivare på Deloitte tillika FAR:s ordförande, när FAR bjöd in till poddinspelning med temat skatt.

– Skatteplanering, skattefusk och skatteoptimering nämns ofta i samma mening och det tycker jag är olyckligt. Skatteplanering är bra och viktigt. Jag ser skatt som vilken kostnad som helst som måste hanteras enligt de regler som finns. Men många blandar ofta ihop det med skattefusk, vilket är helt främmande, olagligt och inget att stödja, säger Magnus Larsson.

Terminologin i diskussionen viktig

För Katrin Westling Palm, som basar över Skatteverket sedan 1 november 2017, är terminologin a och o när man diskuterar skatter.

– Vi är noga med hur vi använder begreppen. Det finns laglig skatteplanering. Sen har vi skatteupplägg. Vi använde inte gärna ”aggressiv skatteplanering”. Sen finns det upplägg som vi måste låta gå till domstol för att veta var gränsen går, säger hon i FAR-podden.

Poddsamtalet leddes som vanligt av generalsekreterare Dan Brännström och Balans chefredaktör Pernilla Halling.

Hur ser skatterådgivare och företagen på det så kallade ”löpsedelstestet”? Och hur är det med Panama Papers och Paradise Papers – är svenska revisions- och rådgivningsbranschen involverad?

Lyssna på senaste FAR-podden här.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Taggar: FAR-podden