Blockkedjan och AI – ökad transparens eller nya gömställen?

2018-07-06 12:35

FAR:s andra seminarium under Almedalsveckan blev en given succé. Fullsatt intill sista plats, en initierad panel och smarta frågor från publiken var några av ingredienserna i Spegelsalen på Clarion Wisby Hotel.

Är det dags för den heta blockkedjan och artificiell intelligens (AI) att slå igenom? Vi väntar spänt på att tjänsterna och nyttan ska kunna tas i bruk i kampen mot korruption. Men vad är det som krävs för att behålla försprånget gentemot dem som ser möjligheter att missbruka tekniken?

Med den utgångspunkten ställde sig panelen bestående av Ester Sundström, rådgivare inom riskhantering, Deloitte, Göran Sundin, utvecklingsstrateg, Skatteverket, Robert Engstedt, kammaråklagare, Riksenheten mot korruption, och Conny Svensson, Head of Digital Transformation, CGI Sverige, på scen under ledning av moderator Anna Felländer.

"Enorma möjligheter"

– Vi ser enorma möjligheter, konstaterade kammaråklagare Robert Engstedt. Med blockkedjan kan vi till exempel förlita oss på röstlängden, att biståndspengar kommer fram som de ska och att internkontroll, revision och examina går korrekt till. En blockkedja är transparent och går att följa. Däremot kan man fråga sig: Hur tar man en kryptovaluta i beslag?

Varför behöver tekniken finnas? Vad försöker man lösa? I blockkedjans nätverk finns tilliten inbyggd. Nätverket decentraliserar information. Alla i nätverket äger en kopia av informationen, ingen kan ändra den och den går inte att hacka. Bland det vanligaste valideringsförfarandet är att 50 procent av användarna ska komma överens om att innehållet är korrekt. Ju fler som validerar kedjan, desto säkrare är den, summerade Conny Svensson blockkedjans teknik och förtjänster.

Blockkedjelösningar för fastighetsaffärer

Ester Sundström från Deloitte berättade i sin tur om exemplet med Lantmäteriet, som i flera års tid arbetat med blockkedjelösning för fastighetsaffärer.

– Man kan inte luta sig tillbaka. Vi ser också att revisorsyrket kommer att förändras. Hur ser framtidens revisor ut? Den tekniska kompetensen finns hos nyutexaminerade. Och det finns en vilja att använda tekniken i konsortier. Jag har också kunder som inte har, men väldigt gärna vill hitta tillämpningsområden för att de är så nyfikna på tekniken, sa hon.

Även från Skatteverkets håll ser man blockkedjetekniken som en möjliggörare.

– Det mesta inom Skatteverket skulle kunna digitaliseras. Vi kommit längst när det gäller AI. Vi har exempelvis installerat en digital medarbetare, en chattbot vi kallar Chatti. Vi kan nog inte konkurrera med Kina och USA inom det här. Men visst kan vi ändå ta ledningen, sa Göran Sundin.

Från publiken kom frågor om det skulle vara möjligt att digitalisera skatte- och deklarationsprocessen.

– Intressant. Det behöver vi samarbeta om. Vi har ett stort ansvar och skulle behöva göra case av detta, var svaret från Göran Sundin.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Taggar: Almedalen, Almedalen 2018