Vinnare Bästa redovisning 2015

2016-11-22 12:42

Swedol, Hoist Finance och Castellum är vinnare av Bästa redovisning 2015. För 51:a gången i ordningen har en jury sammanträtt för att bedöma samtliga årsredovisningar från svenska aktiebolag noterade på Nasdaq Stockholm.

258 genomgångna luntor senare var slutligen jurymedlemmarna Nils Liliedahl, Anders Haskel, Pontus Herin och Annica Gerentz överens - och kunde därmed utkristallisera tre värdiga vinnare i tre olika kategorier.

Vinnare Bästa redovisning 2015

Large Cap*: Castellum AB

”I år var det äntligen dags för fastighetsbolaget Castellum att nå ända fram till seger efter att i många år varit med i vinnardiskussionerna”

Juryn har tagit fasta på årsredovisningens helhet som beskrivs vara i ”toppklass”. Fastighetsbolagets finansiella delar, riskavsnittet, värdeförändringarna samt beskrivningarna kring fastighetsbeståndet lyfts vidare fram som särskilt utmärkta. Affärsmodell, mål och strategier är lika grundligt och tydligt redovisade som relationen till konkurrenterna. Något som ytterligare faller juryn i smaken är att Castellums årsredovisning omfattas av förvaltningsberättelsen. Tydliga budskap och okomplicerade vd-ord levereras föredömligt. En sammantaget ”utmärkt” årsredovisning som bör inspirera både branschkollegor och andra branscher, enligt juryn.

* I Large Cap ingår bolag med ett marknadsvärde över 1 000 MEUR den sista december 2014.

Mid Cap*: Hoist Finance AB

”Redan under sitt första år som börsnoterat bolag går Hoist Finance hela vägen till en klar seger i klassen för medelstora företag”

Hoist Finance AB är ett nytt börsbolag som lyckas beskriva sin verksamhet, sina mål, strategier och sina marknader med tillhörande tillstånd och trender på ”ett mycket bra och informativt avsnitt”, skriver juryn i bedömningen. Juryn vill även uppmärksamma årsredovisningens grafik som är lika delar snygg och pedagogisk som humoristisk. Bolaget presenterar ingen hållbarhetsredovisning men upprätthåller sig istället länge vid frågan om etik, vilket ger pluspoäng. Trots vissa minus - som en kort historik och ett mindre kvantitativt riskavsnitt – är jurymedlemmarna eniga om att Hoist Finance AB är värdiga vinnare i kategorin.

* I Mid Cap ingår bolag med ett marknadsvärde mellan 150 MEUR och 1 000 MEUR den sista december 2014.

Small Cap*: Swedol AB

”För sex år sedan vann de som nykomlingar på börsen. Nu är Swedols årsredovisning tillbaka på toppen och vinner klassen Small Cap med bred marginal”

Det är andra gången Swedol AB tar hem priset i kategorin, senast var 2009 då bolaget var nya på börsen. Den genomarbetade årsredovisningen ger effektiv och lättförståelig information där bland annat affärsmodell, marknad, kunder, intressenter och sortiment gås igenom. Det som imponerar mest på juryn är däremot en tabell på lageromsättningshastigheten vilket är ”mycket ovanlig information”. Dessutom får hållbarhetsfrågorna en tydlig plats och beskrivs på ett föredömligt. Juryn anser även att bolaget har ett av de bästa riskavsnitten av alla bolag - och är en ”mycket värdig vinnare”.

*I Small Cap ingår alla bolag med marknadsvärde upp till 150 MEUR den sista december 2014.

Taggar: Finforum