Mutbrott - hur bryter vi trenden?

2016-07-05 14:46

Media spelar en avgörande roll i bekämpningen av mutbrott. Men även revisionen är viktig. Det framkom under FAR:s seminarium Mutbrott – hur bryter vi trenden?

Antalet anmälningar av mutbrott ökar. Det visar en granskning som FAR:s medlemstidning Balans har gjort. Men att antalet anmälningar ökar kan vara positivt - ett tecken på att utvecklingen går åt rätt håll.

– Det har skett en stor förskjutning i medvetandet om vad som är okej, konstaterade Gunilla Grahn Hinnfors, politisk reporter på Göteborgsposten.

Hon fick medhåll av flera i panelen.

– Den etiska ribban i samhället höjs hela tiden, sa Mats Williamsson, vice vd på Skanska.

Medierna har en avgörande roll
Media står bakom ett flertal avslöjanden om mutbrottsskandaler, exempelvis Motalaskandalen och Göteborgshärvan. Panelen var enig om att media även fortsättningsvis kommer att spela en avgörande roll i kampen mot mutbrott.

– Journalistiken är den absolut viktigaste upptäcktsfaktorn. Journalisterna ger sig aldrig, och det är en viktig egenskap när man ska utreda sådana här saker. Jag tror det har gjort att anmälningsbenägenheten har ökat, sa Alf Johansson, åklagare på Riksenheten mot korruption.

Men media är beroende av tips, påminde Gunilla Grahn Hinnfors. Hon uttryckte en oro över neddragningarna på lokalredaktionerna runt om i landet.

– I dag är journalistiken under en enorm press. I många kommuner finns det ingen dagstidning som bevakar vad som sker, sa hon.

Gemensam värdegrund viktig
Att ”tonen från toppen” är avgörande, var panelen enig om.
Byggbranschen är särskilt utsatt när det gäller mutbrott. Ett av de företag som förekommit i mutsammanhang är Skanska. Mats Williamsson berättade om företagets arbete för att motverka mutbrott och skapa en gemensam värdegrund som genomsyrar hela verksamheten, från medarbetare till kunder och leverantörer.

– Vi ställer oss frågor som; var kommer kundens pengar ifrån? Har de varit i Panama och vänt? Det gjorde vi inte förr. I vissa fall har det lett till att vi fått lämna marknader, sa Mats Williamsson.

En av åtgärderna är en whistle blower-funktion, som Mats Williamsson menar varit mycket framgångsrik för att skapa en ny företagskultur.
Moderator Pia Sehm avslutade med att be panelen om en kort framtidsspaning:

Gör som revisorerna säger
– Jag tror att en ytterligare skärpning av den interna kontrollen är A och O. Gör som revisorerna säger, svårare än så är det inte, sa Lars Bergsten, ordförande i revisorskollegiet, (M), Göteborgs stad.
Riktigt så enkelt är det kanske inte, om man lyssnar på Johan Andersson, riksdagsledamot och före detta kommunalråd (S) i Motala kommun.

– Men det är viktigt att lyssna på revisorerna. Ribban höjs hela tiden och revisionen har en viktig roll, sa han.

Jennifer Rock-Baley, revisor på EY, menade att arbetsgivare måste prioritera den här typen av frågor för att attrahera kommande generationer.

– Det här måste stå högt på agendan. De yngre vill jobba där hållbarhet tas på allvar, sa hon.

Taggar: Almedalen, Korruption