Lönekonsulternas examen: Det här bör du veta

2016-12-22 14:38

Nu kan FAR berätta fler detaljer om den kommande auktorisationen för lönekonsulter.

Som vi tidigare har berättat har projektgrupp för lönekonsulterna planerat inför kommande auktorisation. Nu har gruppen spikat fler detaljer om kommande examen. Bland annat har flera datum bestämts. Camilla Carlsson, som jobbar med den kommande auktorisationen, rätar ut några frågetecken:

Hur kan lönekonsulterna förbereda sig inför tentamen 4 maj?

– Provet ska spegla en ”vanlig dag på jobbet”. Vi har även en förberedelsekurs 3 april 2017. Den dagen ska vi tydliggöra nivån på teorifrågorna samt ge många praktiska tips på hur lönekonsultexamen är upplagd och hur man ska tänka. Vi kommer att utgå ifrån tänkbara frågeställningar och dagen kommer att innehålla både föreläsningspass och gruppövningar.

Hur ungefär kommer tentamen vara upplagd?

– Projektgruppen för lönekonsulter är fullt sysselsatta med att bygga upp en examen. Tanken är att den ska omfattas av flera delprov, där man kommer att testa kunskapen generellt inom löneområdet. Det kan handla om löneberäkningar, lönefakta, och Reko.

Vad betyder det nu att datumen är spikade?

– FAR har uppmärksammat tendensen att lyfta ut lönetjänsten från ekonomiavdelningar och outsourca till extern lönekonsult. Det finns en stor efterfrågan på lönekonsulter ute på marknaden. Och vår förhoppning är att många lönekonsulter ser nyttan och möjligheterna med en auktorisation. Så det känns extra kul att datumen nu är på plats och att vi välkomnar lönekonsulterna till oss på FAR.

Taggar: Lönekonsult

Vanliga frågor och svar

Vad kan FAR erbjuda lönekonsulterna?

Som medlem får du en rad förmåner. Du får kostnadsfri tillgång till Bisnode som tillhandahåller branschnyckeltal. Du erbjuds även rabatter på litteratur och kurser ur FAR:s stora utbud. Med ett abonnemang på vår informationstjänst FAR Online kan du enkelt hålla reda på aktuella siffror och regelverk. I databasen hittar du de senaste lagändringarna och regelverken inom redovisning, revision, skatt och finans liksom ett stort urval av fakta- och sifferuppgifter.

Genom FAR:s försäkringsservice kan du också teckna förmånliga medlemsförsäkringar.

I medlemskapet ingår FAR:s Medlemsvolym och Svensk standard för redovisnings- och lönetjänster, Reko. Som medlem får du dessutom ett elektroniskt nyhetsbrev samt tidningarna Balans och Resultat. Du kan även prenumerera på Resultat åt dina kunder. Resultat är ju i första hand till för att hjälpa dig i din dialog med kunderna.

På vår webbplats www.far.se hittar du nyheter och aktuell information. Du kan även följa FAR i vardagen genom våra sociala medier-konton på Facebook, Instagram Twitter och Linkedin. Sök upp oss under namnet FAR eller @farbransch.

Kan man ha dubbla titlar?

Det kommer även att vara möjligt att ha dubbla titlar - det vill säga vara både Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och Auktoriserad Lönekonsult FAR - förutsatt att kriterier som rätt erfarenhet och utbildning är uppfyllda.

Får de som kommer från Srf konsulterna att behålla sin auktorisation?

Medlemmar som tidigare har varit medlemmar i Srf konsulterna och går över till FAR, får titeln Auktoriserad Lönekonsult FAR.

Visa fler frågor och svar