2019-01-25

Auktorisationen är en fördel för mig och kunderna

Therese Jungner är ny-auktoriserad lönekonsult. När vi träffar henne har det bara gått några dagar sedan hon fick det efterlängtade samtalet om att hon klarat sin examen.

Hej Therese och grattis till auktorisationen! Berätta hur känns det nu?
– Tack, det känns så skönt! Jag har spänt mig för svaret länge, så det här glädjande beskedet gjorde verkligen min vecka!

Hur kommer det sig att du ville auktorisera dig?
– Det är något som jag funderat på i några år nu, men det har inte blivit av. Då jag fick mitt nya jobb här på Aspia tänkte jag ”ny arbetsplats, nya tag” och nu gör jag det helt enkelt. Jag tycker att en auktorisation är ett bra bevis på att man faktiskt kan någonting. Speciellt då man jobbar med uppstart som jag gör är det också bra att kunderna känner sig trygga med min kompetens. Att ha en titel som auktoriserad är en fördel både för mig själv och för kunderna.

Therese Jungner

Therese Jungner

Hur gick auktorisationen till?
– Jag började med att anmäla mig till en förberedelsekurs. Innan dess visste jag inte riktigt vad processen att auktorisera sig innebar. På kursen fick jag ett hum om vad jag förväntades kunna inför själva examen. Sedan läste jag Reko som jag verkligen gillar, den var ett bra stöd. Jag såg också till att uppdatera mig på lagar och regelverk. Det är alltid väldigt kul att uppdatera sig, dels för att lära sig nytt, men också för att upptäcka hur mycket man egentligen redan kan. Sedan gjorde jag min examen.

Hur lång tid tog det för dig att bli auktoriserad från att du bestämde dig?
– Jag anmälde mig till förberedelsekursen i augusti, gick den i september och så gjorde jag examen i oktober. 

Vad händer nu efter auktorisationen?
– Nu ser jag framemot att upprätthålla min kunskap och uppdatera mig för att behålla auktorisationen. Jag tycker sådant är kul. Nu har jag även en skyldighet till min arbetsgivare att hålla mig uppdaterad och det motiverar mig ännu mer.

Kommer auktoriseringen förändra din arbetssituation?
– Inte egentligen, men den ger mig mer trygghet i den roll jag har nu. Jag hoppas också på att kunna bidra med nya idéer till mina kollegor i takt med att jag håller mig uppdaterad på vad som händer i lagar och regler. Det känns naturligt då man är auktoriserad att man måste "leva upp" till förväntningar. Det tycker jag är bra, då blir man inte för bekväm.

Vad gör du på ditt jobb och vad är roligast?
– Jag jobbar som implementationskonsult och ansvarar för att sätta upp våra nya kunder i vårt lönesystem och försystem. En del av jobbet är bl.a. att försöka lista ut vad kunderna har för behov, samt att tolka ev kollektivavtal för att säkerställa att alla löner samt hanteringen blir korrekt. Det roligaste är då jag lyckas lösa ett problem. Det känns kanske inte så kul då man är mitt i det, men då man kommer ut på andra sidan med en lösning och har utvecklats själv så känns det desto bättre. Och utvecklas gör man alltid då man jobbar med uppstart, vilket är anledningen till att det är så kul.

Vad ser du framemot i ditt FAR - medlemskap? 
– Mest att jag inte ska känna mig ensam, utan få kontakt med andra auktoriserade lönekonsulter. Så förhoppningsvis ett större kontaktnät och stöd för att hitta t.ex. Rätt lön (uppslagsverket). Istället för att använda Google då jag letar efter något använder jag FAR:s sidor. Det känns mycket tryggare.

Anna Widd

Kommersiell redaktör

08-506 112 05 anna.widd@far.se

Utbilda dig till lönekonsult

  • Förberedelsekurs inför lönekonsultexamen Öka dina chanser att klara konsultexamen genom denna anpassade förberedelsekurs. Tvådagarskursen belyser den bredd av områden som kan behandlas på provet. I kursen diskuteras även frågor som berör ställningstaganden i rollen som auktoriserad redovisnings- eller lönekonsult.
  • Lönekonsultexamen Du som vill få titeln Auktoriserad Lönekonsult FAR behöver genomföra ett examensprov med godkänt resultat. Examensprovet hålls vid två tillfällen per år, en gång på hösten och en gång på våren.