FAR välkomnar förslaget om att förenkla och förtydliga reglerna för FoU-avdraget och expertskatten. Förändringarna bedöms kunna stärka Sveriges konkurrenskraft och främja investeringar i forskning och utveckling.
FAR är positiv till de förslag som har lämnats i delbetänkandet om ”Skatteincitament för forskning och utveckling – En översyn av FoU-avdraget och expertskattereglerna”. FAR bedömer att de föreslagna förändringarna innebär betydande förenklingar i tillämpningen, stärker regelverkens konkurrenskraft och främjar investeringar i forskning och utveckling.
Efterlängtad översyn av FoU-avdraget
Peter Nilsson, skatterådgivare på KPMG och professor i skatterätt var FAR:s expert i utredningen. Han anser att det länge har funnits ett behov av en bredare översyn av FoU-avdraget, för att säkerställa att skatteincitamenten verkligen når de företag som bedriver forskning och utveckling.
– FAR har lyft behovet av en bredare översyn i tidigare lagstiftningsärenden. Därför är det positivt att det nu finns ett förslag för att åstadkomma ett mer förutsägbart, förenklat och mer konkurrenskraftigt regelverk. Bland annat genom en sänkt tröskel för när utvecklingskostnader kan omfattas av FoU-avdraget, vilket samtidigt innebär att fler företag sannolikt kommer att kunna nyttja FoU-avdraget.
Förenklad expertskatt kan locka utländska experter
Reglerna om expertskatt syftar också till att stimulera investeringar i verksamheter med hög specialistkompetens, men har ett mer internationellt fokus. Även här anser FAR att det är motiverat med en översyn för att skapa mer konkurrenskraftiga regler och förenkla tillämpningen.
– Sverige behöver konkurrenskraftiga och tydliga skatteregler för att attrahera utländsk expertkompetens. FAR är därför positiv till förslag som innebär förenklingar och en mer förutsägbar tillämpning, säger Michael Johansson, ordförande i FAR:s remissgrupp Skatt och partner på KPMG.