2025-06-30
Nyheter

Behåll Revisorsinspektionen som fristående myndighet

FAR avstyrker förslaget om att inordna Revisorsinspektionens verksamhet i Finansinspektionen. Den nuvarande ordningen är välfungerande, effektiv och ändamålsenlig. Däremot bedömer FAR att det finns det skäl att effektivisera normgivningen för redovisning.

I betänkandet En effektivare organisering av mindre myndigheter föreslår utredaren att flera statliga myndigheter slås samman. Utredaren föreslår bland annat att Revisorsinspektionens verksamhet ska inordnas i Finansinspektionen.

Dagens modell för revisionstillsyn fungerar väl

FAR delar uppfattningen att en effektiv och välfungerande statsförvaltning är viktig. Samtidigt anser FAR att den nuvarande ordningen av tillsynen för revision är välfungerande, effektiv och ändamålsenlig. FAR avstyrker därför förslaget att inordna Revisorsinspektionen i Finansinspektionen.

– Dagens modell för revisionstillsyn är väletablerad och skapar stor samhällsnytta. Tillsynen är dessutom resurseffektiv och finansieras genom avgifter från företag och revisorer. En sammanslagning med Finansinspektionen skulle därför inte innebära några besparingar för staten. Den skulle tvärtom kunna riskera ett sådant finansieringsupplägg, säger Karin Apelman, generalsekreterare och vd på FAR.

En fristående myndighet stärker oberoendet

Genom att ha en separat tillsynsmyndighet för revisorer minskar risken för intressekonflikter, vilket ger goda förutsättningar för fortsatt högt förtroende för revisionens oberoende.

– Om Revisorsinspektionen blir en del av Finansinspektionen finns det en risk att revisionstillsynen prioriteras ner till förmån för andra uppgifter inom FI, vilket kan få negativa följder för både tillsynens kvalitet och trovärdighet, säger Karin Apelman.

Revisorns roll sträcker sig bortom finanssektorn

Oberoende revision bidrar till tillit i hela näringslivet – inte enbart i den finansiella sektorn eller på kapitalmarknaden, som är Finansinspektionens fokus.

– Att förändra myndighetsstrukturen utan tydlig nytta riskerar att underminera den svenska modellen, som bygger på en balans mellan offentlig tillsyn och branschens ansvar genom självreglering. Det är en modell som har tjänat Sverige väl och som vi bör fortsätt värna, säger Karin Apelman.

Om Revisorsinspektionen inordnas i Finansinspektionen delar FAR utredningens bedömning att Tillsynsnämnden för revisorer ska finnas kvar med oförändrade uppgifter och ställning. FAR anser även att Examensrådet ska behålla sin nuvarande roll som rådgivande organ.

En samlad normgivning för redovisning

En närliggande fråga är hur normgivningen för redovisning bör organiseras. Statskontoret har föreslagit att Bokföringsnämndens verksamhet ska inordnas i Finansinspektionen. Även FAR anser att det finns anledning att överväga förändringar, men föreslår en annan lösning.

– Vårt förslag är att lägga ned Bokföringsnämnden och inordna verksamheten i Rådet för hållbarhets- och finansiell rapportering. Det skulle innebära att redovisningsnormgivningen blir en del av självregleringen och att Rådet får ansvar för utvecklandet av god redovisningssed och hållbarhetsrapportering, säger Claes Norberg, redovisningsspecialist på FAR.

Enligt FAR finns det flera fördelar med att ha en samlad normgivning för redovisning.

– Genom att samla all normgivning för finansiell och hållbarhetsrelaterad rapportering i ett organ bedömer vi att det går att effektivisera verksamheten och skapa synergieffekter. Det ger även bättre förutsättningar att hantera förändringar i omvärlden och möta teknikutvecklingen på redovisningsområdet, säger Claes Norberg.

FAR har lämnat sina synpunkter på förslagen i SOU 2025:13 En effektivare organisering av mindre myndigheter – analys och förslag i ett remissvar till Finansdepartementet, tillsammans med en idéskiss om en samlad redovisningsnormgivning i Sverige.

Ta del remissvaret och idéskissen

Därför bör RI fortsätta vara en fristående myndighet

  • Förtroendet för en oberoende revision och dess samhällsnytta omfattar inte enbart finansiella företag och kapitalmarknaden
  • Dagens tillsynsmodell är välfungerande och resurseffektiv
  • Synergieffekterna av en sammanläggning av myndigheterna framstår som begränsade
  • En fristående tillsynsmyndighet för revisorer och registrerade revisionsföretag minskar risken för intressekonflikter mellan olika tillsynsområden
  • Den svenska modellen med delar av självreglering bör värnas
  • Det finns en risk för att revisionstillsynen prioriteras ner vid en inordning av RI i FI, vilket kan leda till andra oönskade konsekvenser
  • RI och FI har olika uppdrag och regelverk
  • Andra initiativ och utredningar bör beaktas, exempelvis avseende statlig auktorisation för redovisningskonsulter och granskning av hållbarhetsinformation

Claes Norberg

Redovisningsspecialist

Claes.Norberg@far.se