2023-03-09
Nyheter

”Länsstyrelserna lyssnade och var öppna för det vi förde fram”

FAR har haft ett första dialogmöte med länsstyrelserna om tillsynen enligt penningtvättslagen.
− Min uppfattning är att länsstyrelserna lyssnade och var öppna för det vi förde fram, säger Maria Lantz, chefsjurist på FAR. I maj är FAR tillsammans med Srf konsulterna inbjudna till ett nytt möte.

Onsdagen den 8 mars träffade FAR ansvariga chefer från länsstyrelsen i Skåne, Västra Götaland och Stockholm för att prata om tillsynen av redovisningsbyråer. Bakgrunden är att länsstyrelserna har noterat brister i flera redovisningsbyråers penningtvättsdokumentation vilket resulterat i höga sanktionsavgifter vid länsstyrelsernas tillsyn enligt penningtvättslagen. Ambitionen med mötet var att hitta en väg framåt för att genom mer vägledning och information ytterligare kunna hjälpa byråerna att leva upp till kraven och därmed bli godkända i tillsynen. 

− Det var ett mycket bra möte. Min uppfattning är att länsstyrelserna lyssnade och var öppna för det vi förde fram, bland annat att vi vill se mer vägledning och information i besluten. De tyckte också vårt förslag att informera dem som arbetar med tillsynen om hur redovisningsbyråer arbetar var intressant. FAR har tillsammans med Srf konsulterna blivit inbjudna till ett nytt möte i maj, säger Maria Lantz, chefsjurist på FAR och ansvarig för dialogerna med länsstyrelserna. 

Uppdaterad den 24 mars