2022-03-29
Nyheter

FAR och branschen tar fram underlag till skattepolicy

Skatteansvariga och hållbarhetsexperter på bolagen jobbar sällan mot samma mål. Det vill FAR ändra på. Tillsammans med branschföreträdare tar FAR nu fram underlag till en skattepolicy.

Det blir allt vanligare att synen på att betala skatt ingår i företagens hållbarhetsarbete. Ändå jobbar de som ansvarar för skatter och hållbarhet på bolagen undantagsvis tillsammans med frågorna. 

Nu vill FAR och skatterepresentanter från Big 4 hjälpa medlemmarna på vägen. I slutet på mars träffades Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, och fyra tongivande experter samt Auktoriserade Skatterådgivare FAR, för att hitta nya vägar framåt. 

Vi bestämde att vi ska ta fram ett frågebatteri kring skatter och hållbarhet för att främja och underlätta för bolag att utveckla en skattepolicy och vara aktiva på området. Vi vill få de som är hållbarhetansvariga att ha koll på att företag betalar schyssta skatter och att det finns en person i styrelsen som sätter sig in i och ansvarar för frågorna, säger Hans Peter Larsson.  

Underlaget till en skattepolicy kan användas av stora bolag, eller medelstora företag som vill vässa sig – kanske i samband med offentliga upphandlingar. Det kan också användas av underleverantörer till stora bolag. 

Det här blir ett hjälpmedel för byråerna att använda i sin rådgivning och kommunikation till bolagen, säger Hans Peter Larsson. 

Med i arbetsgruppen ingår även Kim Jokinen, PwC, Maria Andersson, KPMG, Jens Gullfeldt, Deloitte, samt Christina Hammarstrand, EY. Under våren och försommaren träffas de två gånger till för att göra klart ett första utkast. Beslut om ett färdigt rekommenderat underlag till skattepolicy väntas fattas efter sommaren. 

Hans Peter Larsson

Skatteansvarig

08 506 112 14 hans.peter.larsson@far.se
 • Artikel

  Globala initiativ för hållbar utveckling

  Läs artikeln
 • 2022-03-18
  Nyheter

  FAR-expert i EFRAG:s nya styrelse för hållbarhetsrapportering

  Läs artikeln
 • 2022-02-10
  Nyheter

  Avbetalningsplan vid skatteanstånd visar på värdet av rådgivarnas tjänster

  Läs artikeln