2022-06-10
Nyheter

Information med anledning av Rysslands invasion av Ukraina

EU:s nya sanktionspaket med anledning av kriget i Ukraina förbjuder revision, redovisningstjänster och skatterådgivning till ryska staten eller bolag etablerade i Ryssland.

Nyligen presenterade EU sitt sjätte sanktionspaket med ekonomiska och individuellt kännbara konsekvenser mot Ryssland och ryska medborgare. Paketet inkluderar även Belarus och började gälla den 4 juni. 

Sanktionerna innebär bland annat att två tredjedelar av EU:s oljeimport från Ryssland stoppas. Därutöver införs fler sanktioner mot ryska banker och individer. 

Numera är det också förbjudet att erbjuda redovisningstjänster, revision och skatterådgivning till ryska staten eller bolag etablerade i Ryssland. Viss osäkerhet har också uppstått efter en passus i EU:s förordning som handlar om ”indirekt” utförande av dessa tjänster. 

– Vi vill uppmana FAR:s medlemmar att vara försiktiga med att erbjuda tjänster och rådgivning till företag med anknytning till Ryssland. Eftersom det är oklart vad som exakt gäller rekommenderar jag medlemmar som berörs att kontakta FAR:s medlemsrådgivning för att få stöd, säger Maria Lantz, chefsjurist på FAR. 

FAR varit i kontakt med Revisorsinspektionen (RI) för att diskutera frågan, som i skrivande stund inte heller har svar på hur skrivelsen ska tydas. Det pågår även diskussioner inom Accountancy Europe. 

Maria Lantz betonar därför än en gång att varsamhet bör råda i branschen. 
– Så fort vi har mer information kommer vi att publicera det, säger hon.

 • Kunskap

  Information med anledning av invasionen av Ukraina

  Till sidan
 • Artikel

  Information från svenska myndigheter och organisationer

  Läs artikeln
 • Artikel

  Information från europeiska myndigheter och organisationer

  Läs artikeln