2022-06-16
Nyheter

Årets framtidsbyrå 2022 – så får ni juryn på fall

Hur ska den framtidsorienterade byrån göra för att charma juryn till FAR:s pris Årets framtidsbyrå 2022? Therese Svensk och Jimmy Pervik i juryn tipsar.

Sedan slutet av april har små- och medelstora byråer i Sverige haft möjlighet att göra FAR:s framtidstest och vid toppoäng nominera sig till priset Årets framtidsbyrå 2022. Därefter gallrar juryn ut ett fåtal byråer som får slåss om titeln.

Men hur lyckas man som byrå charma juryn och bli en av de slutgiltiga få som har chans att vinna utmärkelsen?

– Jag kommer att titta på i vilken grad byråerna har förstått hur hållbarhet och lönsamhet hänger ihop. Ett aktivt hållbarhetsarbete är en förutsättning för att bygga långsiktigt livskraftiga företag. Hur jobbar byråerna med hållbarhet internt? Inkluderas hållbarhet i deras kunderbjudanden, exempelvis i form av seminarier eller i rådgivningen? svarar Therese Svensk i juryn.

Fokusfrågor för FAR:s jury

Precis som tidigare fokuserar FAR på frågor om ledarskap, hållbarhet, innovation, kvalitet och digitalisering. Men här finns också frågor om tjänsteutbudet, mångfald och kompetensbehov.

Jimmy Pervik sitter också i juryn. Han kommer att bedöma byråerna ur ett affärsutvecklingsperspektiv.

–  Jag ska fokusera på var byråerna står nu och vad det finns för framtida tillväxtpotential. Har byråerna fått fram en spännande och konkurrenskraftig affärsmodell och lyckats med - eller är på väg - att genomföra den? Som framtidsbyrå behöver man ha en plan, hitta områden där man närmar sig kunderna eller medarbetarna på ett annat sätt tidigare, säger han.

Andra frågor som juryn granskar är bland annat:

 • Hur är byråns digitala avtryck?
 • Har byrån ett starkt why?
 • Hur uttalar man sig om olika frågor?
 • Vad säger andra om byrån? Exempelvis genom rekommendationer, Reko eller andra referenser.
 • Är byråns hemsida och content tilltalande och lyckas lyfta fram konkurrensfördelarna?

När FAR väljer ut ett par byråer som blir slutgiltig nominerade ska de intervjuas.

Therese Svensk vet vad som kommer att göra intryck på henne:

– Företag har stort förtroende för sin revisor och sin redovisningskonsult. Byråerna kan därför inspirera sina kunder att vidga sitt ansvarstagande - och visa på att ett aktivt hållbarhetsarbete genererar affärsnytta. Byråer som har förståelse för det kommer att imponera på mig! säger hon.

Framtidstestet som ögonöppnare

Både Therese Svensk och Jimmy Pervik menar att FAR:s framtidstest ger en indikation på byråns konkurrenskraft, både nu och framåt.

– Mitt tips är: Våga vara den byrå ni vill vara! Se testet lite som ett ägardirektiv. Kan vi leva upp det här? Om inte, vore det inte grymt spännande om vi gjorde det? Alla borde göra testet. Och om byrån ligger i framkant, ska man fråga sig: Lyckas vi i dag på ett bra sätt förmedla det till omvärlden? Och hur då? Man kan vara ett proffs som går under radarn, som inte kunderna märker, säger Jimmy Pervik.

– Jag skulle rekommendera alla byråer att göra testet oavsett om man tror sig ha chans att vinna utmärkelsen eller inte. Om inte, kan testet vara en ögonöppnare på viktiga prioriteringar och utvecklingsområden, tillägger Therese Svensk. 

Sista datumet att göra FAR:s framtidstest och nominera den egna byrån är 29 augusti 2022. Priset delas ut 22 september, i samband med FAR:s årsstämma.

Juryn Årets framtidsbyrå 2022

 • Jan Söderqvist, Visma
 • Catherine Osbeck, baks & co
 • Antti J. Niemi, Revideco
 • Jimmy Pervik, Connect Sverige
 • Therese Svensk, Pure Act
 • Martin Grimlund, Win Win Ekonomi
 • Camilla Carlsson, FAR