2020-03-25
Nyheter

Vårens revisorsprov senareläggs

Det blir inget revisorsprov i slutet av maj. På grund av coronakrisen flyttas vårens revisorsexamen till 18–19 augusti 2020.

Revisorsprovet som skulle ha hållits i Stockholmsmässan i Älvsjö 27–28 maj skjuts fram på grund av coronaepidemin. Det meddelar Revisorsinspektionen (RI). Nytt datum blir 18–19 augusti 2020.

– Revisorsinspektionen förstår att många som anmält sig och påbörjat förberedelserna inför provet blir besvikna. Vi måste dock alla ta vårt ansvar för att begränsa smittspridningen av covid-19, som har status av samhällsfarlig sjukdom. Att samla drygt 100 personer på en begränsad yta vid ett och samma tillfälle, där flera deltagare behöver resa till Stockholm från övriga delar i landet, skulle inte vara att ta vårt samhällsansvar, säger RI-chefen Per Johansson.

Att genomföra provet digitalt är inte genomförbart just nu. Dels finns inte den tekniska lösningen på plats. Dels skulle det fortfarande innebära att de cirka hundra tentanderna skulle behöva ta sig till Stockholm.

– Med tanke på den korta tidsramen har Revisorsinspektionen ansett det som orealistiskt att ersätta den stora provlokalen med flera mindre provlokaler eller genomföra provet digitalt. Detta hade inte heller löst problemet med ökad smittspridningsrisk vid långväga resor till Stockholm. Därför har det varit nödvändigt att fatta beslutet om att flytta fram datumen för vårens prov för revisorsexamen, fortsätter Per Johansson.

RI vill kunna erbjuda digitala prov framöver och har ett projekt på gång kring detta där myndigheten undersöker frågor som involverar säkerhet, upphandling och branschen. När kan en säker digital plattform utvecklas? Kan ett digitalt prov genomföras på fler platser än enbart Stockholm? Hur ställer sig revisionsbranschen kring detta och vad är en rimlig kostnad för ett införande?

– Vi vet att många vill skriva revisorsprovet nu, men vi förstår att det är svårt att genomföra examen i sin nuvarande form under rådande omständigheter. Det är positivt att det kan hållas i slutet av augusti. Jag vet att Revisorsinspektionen jobbar för att hitta en digital lösning för provet. Vi sätter stort värde på att det prioriteras, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

Höstens revisorsexamen 23–24 november 2020 november genomförs enligt nuvarande information som vanligt på Stockholmsmässan. Sista anmälningsdag är 5 september.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz