2020-05-07
Nyheter

FAR söker kvalitetskontrollanter inom revision

Älskar du siffror och revision? Vill du dela med dig av din kunskap och stärka FAR:s medlemmar i deras arbete? I så fall ska du passa på att söka uppdrag som kvalitetskontrollant hos FAR inom revision.

Till hösten drar kvalitetskontrollerna igång hos FAR. Och nu behöver gruppen ytterligare kontrollanter som vill vara med och stärka revisorer i deras roll.

– Kvalitetsarbetet är ett prioriterat område för FAR och vi behöver arbeta med det för att upprätthålla det höga förtroende som finns för branschen. Kontrollanterna är väldigt betydelsefulla och behövs för att branschen ska kunna hålla den höga kvalitet som den gör, säger Maria Lantz, chefsjurist på FAR.

För att bli kvalitetskontrollant hos FAR ska du vara intresserad av kvalitetsfrågor och kunna avsätta den tid som krävs för att utföra kontroller som sker under hösten. Erfarenhet från kvalitets- och riskarbete inom den egna organisationen är ett plus. Du måste vara kvalificerad revisor och medlem i FAR. Som revisor får du heller inte ha något pågående ärende hos Revisorsinspektionen och du ska ha uppnått godkända resultat i den interna kvalitetskontrollen på den egna byrån, eller i FAR:s kontroll.

Ett timarvode fastställs årligen av FAR:s kvalitetsnämnd. Alla kvalitetskontrollanter får genomgå en så kallad ERFA-dag, där man uppdaterar sig kring nyheterna och har erfarenhetsutbyte. Där finns också möjlighet att träffa representanter från FAR:s kvalitetsnämnd.

Att vara kvalitetskontrollant är något som kan bidra till att den egna verksamheten blir bättre. Många som jobbat med kvalitetskontrollerna vittnar om att det är lärorikt och att de får nya kontakter.

Charlotta Larsson. Foto: GT

Charlotta Larsson arbetar som revisor och redovisningskonsult på Grant Thornton och har varit kvalitetskontrollant hos FAR i tio år.

– Att vara kontrollant är ett roligt och betydelsefullt uppdrag. Det viktigaste är att vi alla hjälps åt och bidrar till att branschen uppnår en hög kvalitet – och att vi alla jobbar på lika villkor. Samtidigt fungerar kontrollerna som stöd för medlemmarna, eftersom vi kontrollanter lämnar råd där det brister. Sen är det väldigt trevligt att komma ut i landet och träffa branschkollegor, säger Charlotta Larsson.

Är du intresserad av att bli kvalitetskontrollant hos FAR inom revision? Kontakta Yvonne Jansson: yvonne.jansson@far.se eller Anna-Karin Wikner: annakarin.wikner@far.se.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

 

Maria Lantz

Chefsjurist

08-506 112 37 maria.lantz@far.se