2020-06-12
Nyheter

Tack Tillväxtverket för tydligt besked!

Tillväxtverkets principiella bedömning är att koncernbidrag avseende verksamhetsåret 2019 inte bör påverka möjligheten att erhålla stöd för 2020, det meddelade Tillväxtverket i ett pressmeddelande under fredagen.

Tillväxtverkets bedömning är helt i linje med FAR:s uppfattning.

- Det är mycket välkommet att Tillväxtverket förtydligar att koncernbidrag är tillåtna för bolag som söker stöd för korttidsarbete. Detta är logiskt och kommer rädda många arbetstillfällen. Vi är mycket nöjda med den konstruktiva dialog vi har med Tillväxtverket och finansdepartementet och vi uppskattar den vilja som visas att stötta svenska företag genom den kris vi genomgår, säger FAR:s ordförande Johan Rippe.

- Det är ett bra besked som är mycket efterlängtat av både företagen och FAR:s medlemmar. Nu vet vi vad som gäller i frågan om koncernbidrag och vår bransch kan agera för att hjälpa företagen att ta del av stödet och minska risken för återbetalningsskyldighet, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

Tillväxtverket skriver i pressmeddelandet att den grundläggande förutsättningen för att ett företag ska ha rätt till stöd för korttidsarbete är att företaget har allvarliga ekonomiska svårigheter. Huvudregeln är därför att ett företag inte kan uppbära stöd för korttidsarbete och samtidigt göra värdeöverföringar under stödperioden eller i nära samband med denna. Enligt lagen om stödet för korttidsarbete ska det ske en bedömning i det enskilda fallet och det åligger stödsökande att visa att den har rätt till stöd.

Tillväxtverket gör vidare bedömningen att arbetsgivare som regel inte bör lämna koncernbidrag avseende det räkenskapsår under vilket företaget får stöd. Koncernbidrag för räkenskapsåret 2019 påverkar inte möjligheten att erhålla stöd. För bolag med brutet räkenskapsår gäller samma sak för koncernbidrag som avser räkenskapsår fram till 16 mars 2020.

Text: Pernilla Halling

Karin Apelman

Karin Apelman

Generalsekreterare och VD

08 506 112 00 karin.apelman@far.se