2019-03-15

Maria Lantz ny chefsjurist på FAR

FAR:s tidigare föreningsjurist Maria Lantz har utsetts till ny chefsjurist. Hon kommer med gedigen branscherfarenhet och ser fram emot utmaningarna i sin nya roll.

Maria Lantz är ny chefsjurist på FAR sedan 11 mars 2019. Ett inte helt obekant ansikte bland medarbetare och medlemmar, då hon var föreningsjurist på FAR åren 2014–2018. I sin tidigare yrkesroll har Maria Lantz arbetat med medlemsrådgivningen, hanterat olika juridiska frågor som berör FAR och branschen, exempelvis GDPR, hon har hållit utbildningar och även varit protokollförare i ett antal av FAR:s grupper.

Nu tar hon sig an den nya arbetsvardagen som chefsjurist, efter att hennes företrädare Helene Agélii blivit generalsekreterare för Nordiska Revisorsförbundet (NRF).

Grattis till den nya tjänsten! Vilka blir dina första prioriteringar som FAR:s chefsjurist?

– Tack, det känns jätteroligt och spännande! Det blir svårt att svara på eftersom jag precis har tillträtt efter föräldraledigheten. Just nu är det fullt fokus på att komma in i arbetet. Eftersom det dessutom
precis har skett en omorganisation så måste jag hitta min roll. Det finns många tankar och funderingar hos mig just nu, men främst är jag väldigt glad över att ha fått chansen och ser fram emot den här utmaningen.


Vilka är de mest intressanta branschfrågorna just nu?

– Det finns många intressanta frågor men de mest intressanta är nog förtroendet för branschen, digitaliseringen och dess påverkan, samt vilka tjänster som kommer att efterfrågas i framtiden.

Vad driver dig som yrkesperson?

– Jag gillar utmaningar, när jag känner att jag lär mig saker och utvecklas blir jag ofta lite extra motiverad.

Maria Lantz har en jur.kand från Uppsala universitet och en kandidat i ekonomi med inriktning mot företagsekonomi från Stockholms universitet. Efter juridikstudierna var hon tingsnotarie vid Stockholms tingsrätt 2007–2009, för att därefter börja på Bird & Bird advokatbyrå som biträdande jurist i deras processgrupp. Där arbetade hon mycket med mål som berörde revision. Under den perioden var hon även placerad på byråns kontor i London.

 

Text: Sofia Hadjipetri Glantz