2019-06-04
Nyheter

Tackar kaoset för det nya arbetssättet

Efter att ha blivit nominerade till Årets framtidsbyrå tre gånger knep slutligen Saldo Redovisning priset 2017. Mattias Segerbrand om vad byrån gjorde rätt – och fel.

När Saldo Redovisning vann FAR:s Årets framtidsbyrå 2017 steg den oerhört glada dåvarande vd:n (numera kreativa ledaren) Mattias Segerbrand på scen och utbrast:

– Vi har gjort en skitjobbig resa, från analogt till digitalt. Det har inte varit enkelt. Men vi är så sjukt glada över det här priset.

Så - hur började digitaliseringsresan?
– Vi insåg: ”Så här som vi har jobbat i alla år, så kan vi inte fortsätta. Det finns teknik som kan lösa det här. Vi kör!”. Vi testade med ett par kunder och så fortsatte vi. Vi hoppade från stupet. Och allt blev kaos, berättar Mattias Segerbrand.


Mattias Segerbrand.
Foto:
Christian Gustavsson

”Kaoset” berodde på att arbetssättet inte var sanktionerat hos alla medarbetare. Viljan fanns. Men strukturen fattades. Det blev en dyrköpt läxa med kollegor som slutade och ett företag som blödde.

– Så här i efterhand ser vi att vi gick för fort fram. Men det kan också vara så att de som slutade kanske inte skulle ha stannat kvar ändå.

Efter två år började omställningen från analogt till digitalt att sätta sig. Det var också under det tredje året som ett nytt arbetsmönster började utkristallisera sig på Saldo Redovisning.

– Den nya formen kan vi tacka kaoset för. Vi ville förtydliga vem på byrån som skulle göra vad och varför. Kundfordringar, leverantörsfakturor, kvitton och löner - fyra steg som även kunden ska vara delaktig i. Och nu säger kunderna: ”Vilken lättnad och tidsbesparing som vi har fått”. Arbetssättet är egentligen bara vanligt sunt förnuft. Sådant man i bland tappar när man tror att det behöver vara så komplicerat.

Framöver kommer byrån inte alls att jobba med bokföring. I stället ska energin läggas på bland annat rådgivning. På sikt kommer byrån inte heller ha kvar redovisningskonsulter. En avdelning ska sitta med löner, en annan ska hantera leverantörsreskontra (som så småningom ska automatiseras).

Och dagens redovisningskonsult? På Saldo Redovisning går dessa medarbetare under arbetsnamnet Key Accountant. En Key Accountant ska kunna analysera och rådge, förbättra och förenkla arbetssätt.

Mattias Segerbrands tips om man vill jobba smidigt med en ny affärsmodell:

  • Man måste försöka förenkla i allt man gör. Sättet att jobba, sättet att vara mot kund och sättet att tänka. Det är när man börjar göra det komplicerat som man tappar greppet.
  • Ta fram en egen modell. Synliggör arbetssättet och få kunder och medarbetare att arbeta efter dessa nycklar.
  • Våga ta steget och utmana dig själv, dina anställda och kunderna.
  • Lita på att systemet. Tekniken löser det. Ju mer automatik du har, desto mer rätt blir det.

Mer om priset:
Årets framtidsbyrå syftar till att lyfta fram goda exempel som kan fungera som förebilder för andra byråer. Sista datum för att nominera din byrå är 14 augusti 2019. Årets framtidsbyrå delas ut i Stockholm 19 september 2019.

Genom att göra FAR:s framtidstest så får du veta hur din byrå ligger till. Utöver frågor om prissättning och användning av molntjänster omfattar framtidstestet även frågor om affärsmodeller och att utveckla tjänsteerbjudande.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se