2019-06-07

Almedalen 2019 – här finns FAR

Almedalsveckan närmar sig. 1–4 juli är FAR i Visby och arrangerar i år fyra seminarier; ett med globalt finansfokus, ett med fokus på lokalt näringsliv, ett kring nästa skattereform och ett i samarbete med Institutet mot mutor (IMM). Två av seminarierna fokuserar på skattefrågor.

”Internationella revisorstoppar varnar: Då kommer finanskrisen!” heter FAR:s första seminarium i Almedalen, måndagen 1 juli. FAR har frågat några av cheferna för revisorernas branschorganisationer i världen och de är tydliga: inom fem år är finanskrisen här. Frågan kommer att diskuteras ur både makro- och mikronivå av en namnkunnig panel. Hur förberedda är våra företag? Hur kan revisorn hjälpa till i en finanskris med att identifiera risker och ge bra lösningar på utmaningar? Är företag mer förberedda för en finanskris i dag än 2008? Moderator är Mia Odabas, med bakgrund som ekonom och ekonomijournalist.

Lokalt näringslivs- och entreprenörsfokus blir det när FAR håller i seminariet: ”Hur blir det fler gaseller på Gotland?” på tisdagen 2 juli. Gotland hade bäst tillväxt av gasellföretag av alla förra året med en ökning på 75 procent och det diskuteras mycket kring vad dessa företag betyder för ekonomin. Vad leder till deras tillväxt och vilken är revisorn och redovisningskonsultens roll i sammanhanget? FAR har gjort en undersökning som belyser frågeställningarna.

Med i panelen är bland andra Grant Thorntons vd Anna Johnson (tidigare kontorschef på Grant Thornton i Visby), FAR:s vd och generalsekreterare Karin Apelman och Henrik Ringbom, vd på snabbväxande företaget BRS Networks. Moderator är FAR:s kommunikationschef Annica Gerentz.

– FAR väljer i år att spegla såväl det globala som det lokala och vi kommer att presentera två rapporter som belyser de här olika frågeställningarna. Vår bransch kan göra stor skillnad såväl internationella som nationella och lokala sammanhang, säger Karin Apelman.

 
Hans Peter Larsson och Karin Apelman.
Foto: Lieselotte van der Meijs

FAR:s skatteseminarium ”En hållbar skattereform i en värld som förändras allt snabbare – hur görs den?” onsdagen 3 juli modereras av Henrik von Sydow, tidigare ordförande i Skatteutskottet. Och Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, är säker:

– FAR kommer att ha Almedalens vassaste skatteseminarium. Hur skapar vi en hållbar skatterefom? Skatteutredaren Klas Eklund medverkar tillsammans med de skattepolitiska talespersonerna från fyrpartiöverenskommelsen och Moderaterna. Kommer de att kunna enas? DI:s ledarskribent Tobias Wikström är dessutom på plats och kommenterar. Vi är stolta och glada över att alla vill komma till FAR. Det här seminariet vill ingen skatteintresserad missa, säger Hans Peter Larsson.

Den andra skattefrågan som FAR adresserar är den föreslagna uppgiftsskyldigheten för så kallade skattearrangemang till Skatteverket. Seminariet på torsdagen 4 juli är ett samarbete med Institutet mot mutor (IMM).

– Infallsvinkeln är tillit till skattesystemet och till Skatteverket. Hur reagerar företag och rådgivare om de tvingas skicka in upplysningar som bara samlas på hög? Att IMM tar upp frågan visar på dess stora allvar, avslutar Hans Peter Larsson.  

Följ FAR i Almedalen i sociala medier #farialmedalen.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se