2019-01-29

Tredje framtidsstudien presenterad

Nu är FAR:s tredje framtidsstudie klar. Där identifieras fem områden där blockkedjeinspirerade lösningar föreslås. Det handlar bland annat om digitala kvitton, fullmakter och personalliggare.

Vid ett seminarium i måndags presenterades FAR:s tredje framtidsstudie Blockkedjeinspirerade tekniklösningar för redovisning, revision och skatt. Där deltog bland andra Karin Apelman, FAR:s generalsekreterare och företrädare från Skatteverket samt några av FAR:s medlemsbyråer och Svenskt Näringsliv.

– I den här framtidsstudien går vi ett steg längre och tittar på konkreta lösningar. I den första som kom 2013 fokuserade vi på branschen, kunderna och samhällets framtid i stort. Den andra, Nyckeln till framtiden, kom 2016 och inriktade sig på digitalisering och automation, säger Karin Apelmans, FAR:s generalsekreterare.

Ett av syftena är att avmystifiera blockkedjetekniken och i stället fokusera på hur vi kan använda tekniken, eller teknik inspirerad av blockkedjan, till. I studien, som är framtagen tillsammans med bland andra Kairos Future, identifieras fem områden där lösningar med blockkedjeinspirerad teknik kan användas. Det handlar om digitala kvitton, personalliggare, realtid/SINK (särskild inkomstskatt för personer bosatta utomlands), fullmakter och företagsuppgifter.

Här kan du hämta rapporten i  PDF.

Text: Charlotta Marténg