2024-05-29
Karin Direkt

I dag startar Järvaveckan – och FAR är där! 

[KARIN DIREKT] När årets Järvavecka drar i gång på Spånga IP i Stockholm är det premiär för FAR. Årets tema är Framtidens Sverige och jag ser fram emot många intressanta samtal om framtidsdrömmar, företagande och utbildningsmöjligheter. Jag hoppas kunna knyta flera nya bekantskaper.  

Vi vill berätta om jobbmöjligheter i branschen 

Genom att delta på Järvaveckan kan vi visa upp branschens yrkesroller och de jobbmöjligheter som finns, men också berätta om den nytta branschen kan göra för den som driver företag. I vår monter kan ungdomar och unga vuxna bland annat träffa FAR-medlemmar som berättar om sina jobb och de möjligheter deras yrkesval innebär och småföretagare kan få tips och råd om hur de kan utveckla och driva sitt företag med större ekonomisk trygghet. På onsdagen den 29 maj klockan 13.45-14.30 livesänder vi ett webbinarium med fokus på småföretagarens utmaningar och möjligheter – missa inte det. 

Hur är det att driva företag i utsatta områden? 

Det borde vara samma förutsättningar att driva och utveckla företag oavsett var i landet man är verksam. Men så är det inte. I samband med Järvaveckan lanserar FAR i samarbete med Järvaveckan Research en rapport om företagande i utsatta områden (länk). Rapporten visar att det finns stora skillnader när det gäller ekonomiska förutsättningar mellan företagare i utsatta områden och i resten av Sverige. Bland annat anger en tredjedel av företagarna i utsatta områden att de behöver komplettera med andra inkomstkällor för att täcka sina levnadsomkostnader, vilket är ungefär dubbelt så stor andel som i övriga Sverige. 

Det finns en stark vilja att göra rätt från början 

Rapporten visar också att en stor del av företagarna i utsatta områden väljer att anlita en revisor och/eller redovisningskonsult och att många ser en stor nytta av hjälp med moms- och skattefrågor. Det ser jag som ett tydligt tecken på att det finns en stark vilja att göra rätt från början. Och i det arbetet har revisions- och rådgivningsbranschen stora möjligheter att bidra till en positiv samhällsutveckling. Min förhoppning är att rapporten ska inspirera till fortsatt diskussion om vilka åtgärder som behövs för att förbättra förutsättningarna för företagare i utsatta områden.  

Karin Apelman 
generalsekreterare och VD FAR 

Kontakta mig gärna på karindirekt@far.se

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier