2023-04-20
Karin Direkt

Revisorsexamen på engelska – varför inte?

[KARIN DIREKT] Borde det vara möjligt att skriva provet för revisorsexamen på engelska? Det är en av alla betydelsefulla frågor som har kommit upp när jag träffat ledarna för de större byråerna nu under våren. Och ja, varför inte?

Efterfrågan på revisorer är hög och att välkomna revisorer som är engelskstalande att skriva provet skulle vara ett sätt att öka rekryteringsbasen. För mig känns det som en naturlig utveckling, särskilt som regelverken blir alltmer internationella och flera av byråerna har medarbetare som är engelsktalande. Så vi tar med oss frågan till Revisorsinspektionen (RI).

Min plan är att hinna träffa ledarna för alla de större byråerna före sommaren för att lyssna in vilka frågor de anser att FAR ska driva och hur vi gör det på bästa sätt. Jag har redan hunnit träffa KPMG, EY och Deloitte och på tur står Aspia, PwC, BDO och Grant Thornton.

Branschens position inom hållbarhet

Ett bredare ämne som har kommit upp vid samtalen är hur branschen ska ta position i hållbarhetsarbetet. När det gäller rapportering och granskning så är det vår bransch som har kompetensen, erfarenheten och metodiken som krävs. Och när det kommer till rådgivning har vi en unik insyn och kunskap om företagen och deras verksamheter som ger oss möjlighet att bidra med rådgivning inom hållbarhet på ett sätt som är svårslaget. Men för att komma framåt är det viktigt att vi pratar ihop oss och skapar en gemensam bild av vad vi vill.  

Första anhalten blir Skellefteå

För mig är det viktigt med en tät dialog med hela branschen. För även om alla är verksamma i samma bransch kan förutsättningarna och behoven se väldigt olika ut beroende på om man arbetar på en stor eller liten byrå, vilken inriktning byrån har och i vilken del av landet verksamheten bedrivs. Med början i juni kommer jag därför påbörja en ”road show”, där jag och några medarbetare åker runt i Sverige och träffar mindre medlemsbyråer från norr till söder, för att få höra fler berättelser och diskutera vilka frågor som är mest relevanta i nuläget och veta vilka förväntningar som finns på FAR och framtiden. Första anhalten blir Skellefteå, där vi bland annat kommer att träffa ledningen på Revideco.

Vill du och din byrå också ha besök? Hör av dig till mig på karindirekt@far.se

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier