De stora skatterubrikerna har lyst med sin frånvaro under de sista månaderna. Handelsfrågor och tullar har suttit i förarsätet internationellt och i Stockholm bereder finansdepartementet de tunga förslagen om ändrade 3:12-regler och carried interest.
Så hur ligger landet? Här är en kort lägesrapport:
Den nya tilläggsskatten, Pillar 2
USA, Indien och Kina har inte infört reglerna ännu, medan EU och ett dussintal andra länder gått före och infört regler för minimibeskattning av vinster i aktiebolag.
Den amerikanska administrationen har presenterat olika förslag till motåtgärder om något land inför dessa regler, eller andra regler, som USA anser vara riktade mot främst amerikanska bolag.
Dialog med Skatteverket
I Sverige fortsätter däremot processen, som om inget hänt. FAR för dialog med Skatteverket om förtydliganden i de kompletterande lagstiftningarna som löpande kommer, vad avser den nya skatten.
Företag och rådgivare arbetar just nu med att få ihop underlag för redovisning, deklaration av skatten och – för många – att visa att ingen tilläggsskatt till aktiebolagsskatten ska betalas i något land.
EU överväger förenklingar
Inom EU har det framförts förslag på olika förenklingar av reglerna till EU-kommissionen som nu övervägs i Bryssel, som en del i förhandlingarna om tullar mellan USA och EU. Av lätt insedda skäl är frågan mycket svår, dels på grund av om amerikanska företag ges en konkurrensfördel i förhållande till europeiska företag och dels prestigemässigt för EU och de länder som infört reglerna. I bästa fall får vi svar efter sommaren.
FAR har följt förslag och turer noga och framfört synpunkter. Samtidigt har den nya EU-kommissionen initierat en så kallad decluttering-process, en översyn i förenklingssyfte, av olika regler som kan påverka utgången. Processen har kommit till efter den starka kritik som framförts från europeiskt näringsliv. Sammantaget är det svårt att överblicka läget eftersom flera bollar är i luften samtidigt.
CBAM skjuts upp
Denna nya ”koldioxidtull” på ett antal produkter som skulle införts 2026 skjuts nu två år framåt i tiden, tillsammans med en översyn av energibeskattning, utsläppsrätter med mera. Dessa regler hamnar inom ramen för declutteringprojektet. Avgifter och tullar ses nu som handelsrelaterade, och inte enbart som miljöfrågor.
Bolagsskattesats och incitament för kvalificerad FoU
Flera länder, bland andra UK och Irland, har redan infört skatteincitament för FoU som inte träffas av den nya tilläggsskatten Pillar 2. Även i Sverige utreds just nu ett sådant incitament och FAR har en expert med i utredningen. Samtidigt har både Finland och Tyskland nyligen aviserat sänkningar av sin bolagsskattesats. Detta utmanar naturligtvis Sverige i en tid när den nya faktiska minimiskatten på 15 procent börjar ifrågasättas, det vill säga tilläggsskatten/Pillar 2.
De amerikanska motåtgärderna
USA:s förslag på motåtgärder påverkar redan svenska internationella koncerner, EU och OECD. De tas på allvar när det gäller investeringar, och påverkar OECD:s och FN:s arbete med att ta fram internationella regler. Nu har USA dragit sig ur och vill sätta sin egen agenda i syfta att öka konkurrenskraften för egna företag.
EU, omnibus och decluttering
EU inser att det inom skatt under den senaste mandatperioden har skett en överreglering och har därför satt igång ett antal kartläggningsprojekt för att identifiera vilka regler som kan göras enklare och mindre omfattande. Syftet är att öka europeiska bolags konkurrenskraft. Detta gäller uttryckligen både krav på uppgiftslämnande och regler för att begränsa aggressiv skatteplanering, som bedöms gå för långt. Detta kan påverka förslagen om ett nytt skalbolagsdirektiv och en gemensam skattebas för beskattning av bolag inom EU positivt. FAR har lämnat synpunkter i denna process.
3:12 och carried interest
I Sverige väntar alla dels på en lagrådsremiss om förslagen till nya 3:12-regler, det förslag som presenterades i maj förra året, dels på förslag om att reglera beskattningen av så kallad carried interest inom ramen för 3:12-reglerna.
Lagrådsremissen väntas i slutet av maj med ikraftträdande av reglerna den 1 januari 2026, givet att de passerar riksdagen i höst. Kritiken mot båda förslagen har delvis varit kraftig i remissvaren. Även här har FAR engagerat sig starkt för att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten i dessa regler. Vi har medverkat med en expert i utredningen om förbättrade 3:12-regler och varit instrumentella när det gäller att öka förutsebarheten för beskattning av avkastning i riskkapitalsektorn.
För Auktoriserade Skatterådgivare FAR och företag är den viktigaste frågan nu, som alltid, att noga följa utvecklingen inom dessa områden inför kommande förändringar.
FAR lyfter skattefrågor i Almedalen
Som en naturlig följd av pågående processer kommer FAR att hålla två slutna rundabordssamtal mellan rådgivare, politiken och övriga intressenter i Almedalen, för att diskutera utvecklingen inom dels internationell bolagsbeskattning, dels rättssäkerhetsfrågor vid implementering av just internationella regler.
Det första samtalet hålls tillsammans med svenska ICC, Internationella Handelskammaren, och det andra tillsammans med ISOR, Institutet Skatter och Rättssäkerhet.