2023-07-03
FAR-bloggen

I huvudet på en månskensbonde

Nu hägrar sommarsemestern med löften om långa, härliga och soliga dagar fyllda med kärt och efterfrågat umgänge. Sådana dagar då det skapas en perfekt harmoni mellan kropp och själ och vardagen blir till fest.

Under hela mitt yrkesliv har det varit lag på fem veckors semester och varje år blir jag lika glad när lönebeskedet kommer i april och de intjänade dagarna blir synliga. En av mina semesterveckor lägger jag på mitt andra arbete – att vara månskensbonde. Det innebär att jag och min man driver ett litet jord- och skogsbruk vid sidan av våra dagliga förvärv. I år hade vi turen att höet skulle bärgas på midsommardagen – det var ju ändå en ledig dag.

Erfarenheter som skapar mervärde

Att engagera sig i flera olika uppdrag parallellt ger perspektiv och skapar en unik möjlighet till lärande. Att jobba inom revisions- och rådgivningsbranschen har för mig inneburit att jag hela tiden har lärt mig nya saker, en förmån som har varit helt avgörande för mig som suktat efter ett livslångt lärande. Jag hör till dem som har jobbat och slitit, strävat efter ny kunskap och erfarenhet efter devisen att kunskap är makt. Detta har lett till en sammanhållning, en kultur. Work hard, play hard.

Kanske vill de yngre ha det som en månskensbonde?

Det talas mycket om att yngre generationer inte vill ha den sortens arbetskultur. Att den är förlegad och tillhör det förgångna. Tanken slår mig, tänk om de är som oss månskensbönder – att de drivs av att göra flera olika saker samtidigt. Vilka förändringar behöver vi i så fall göra som bransch, medarbetare, chef och organisation för att fortsätta locka yngre talanger och återskapa stoltheten i vår bransch?

Sträck på dig – din roll är samhällsviktig!

I fredags lämnade justitierådet Johan Danelius över utredningen Bolaget som brottsverktyg. Han sa att utgångspunkten är och har varit att revision har en positiv effekt på näringsliv och samhälle. Så sträck på dig, du arbetar inom en samhällsviktig bransch! En bransch som vi efter en efterlängtad, välförtjänt sommarsemester ska fortsätta att utveckla – tillsammans.

Trevlig sommar!

Therese Andersson är auktoriserad revisor och affärsområdeschef Medlem på FAR. I FAR-bloggen skriver hon främst om branschens yrkesroller och utveckling. Länka och sprid gärna texten vidare om du finner den intressant.

therese.andersson@far.se
08 506 112 13

Vill du prenumerera på nya inlägg?

Ta del av del av det senaste från FAR:s experter kring aktuella händelser som påverkar vår bransch.