Verksamhetsstyrning 2.0

Välkommen till Verksamhetsstyrning 2.0 den 23 september
Sveriges största möte för Business Controllers

En ekonomifunktion i världsklass – från rapportering till verkligt värdeskapande

Kravbilden på ekonomifunktionen fortsätter att förändras snabbt. I takt med ökad osäkerhet i omvärlden, snabb teknikutveckling och nya hållbarhetskrav ställs fortsatt höga förväntningar på ekonomifunktionen – inte bara som rapportör av siffror, utan som en aktiv partner till verksamheten. Fokus flyttas från transaktionshantering till analys, från historik till framåtblickande insikter, och från kontroll till påverkan. 

Under denna dag samlas ledande röster för att belysa vad som krävs för att bygga en ekonomifunktion i världsklass. Vi får en aktuell lägesbild av konjunkturen och dess påverkan på planering och beslut. Vi utforskar hur våra styrmodeller kan utformas för att möta en snabbrörlig verklighet, hur hållbarhetsfrågor integreras i affärsmodellen – och hur AI förändrar både verktygen och rollerna inom finance. Controllern sitter mitt i dessa förändringar och förväntas ha kontroll över företagets kritiska nyckeltal, men även utveckla sin identitet som sifferexpert till en ny roll som influencer och möjliggörare. 

Välkommen till en dag fylld av perspektiv, inspiration och praktiska insikter – för dig som vill vara med och forma framtidens ekonomifunktion.

 

Program för dagen

08:30 Kaffe och smörgås serveras

 

09:00 Konferensen inleds av ordförande: Att vara relevant i tider av osäkerhet

När omvärlden skakar, blir controllerns roll viktigare än någonsin. Men vad innebär det att vara relevant när gamla sanningar utmanas och framtiden inte längre är något som väntar – utan något som pågår?

Årets controllerkonferens fokuserar på hur du som controller kan skapa trygghet, påverka och vara en strategisk resurs – även när spelreglerna förändras. Temat bygger på två avgörande perspektiv:

1. Kontroll över det grundläggande

Genom att förstå och hålla koll på de ekonomiska sambanden skapas en stabil grund. Denna trygghet i siffrorna gör det möjligt att agera klokt – även i osäkra lägen.

2. Aktivt stöd till beslutsfattare

Relevans handlar också om förmågan att skapa mening i den beslutsinformation vi tar fram:

  • Hur tar vi fram styrinformation som gör en verklig skillnad?
  • Hur balanserar vi självständighet och snabbhet med centralstyrning och riskhantering i kristid?
  • Hur skapar vi förståelse för utvecklingen genom att utbilda verksamheten? 
  • Hur bidrar vi till att tydliggöra ekonomiska konsekvenser av olika vägval?
  • Hur blir vi en aktiv del av beslutsprocessen – inte bara en rapportleverantör? 

Vi tittar närmare på företag som redan nu ställer om sin controllerfunktion för att möta framtidens behov. För framtiden är redan här – frågan är hur vi väljer att möta den. 
 
Talare: 
Kent Stenstrand, Claesson & Partners

09:20 Ekonomiska utmaningar 2025

Efter återhämtningen från pandemin stannade svensk ekonomi upp och BNP växte inte på flera år. Under slutet av 2024 påbörjades en försiktig återhämtning och i år borde svensk ekonomi komma ur lågkonjunkturen och hjulen borde börja snurra lite snabbare. Samtidigt har vi nya utmaningar, inte minst vad gäller världshandel och det geopolitiska läget i stort. Hur ska Sverige hantera det nya omvärldsläget och hur ser förutsättningarna ut för att Sverige ska kunna fortsätta vara en framstående exportnation.

Talare: 
Erik Spector, Teknikföretagen

09:50 Vad behöver controllern av nästa generations systemmiljö?

När verksamheten kräver snabba beslut, tydliga insikter och hög anpassningsförmåga ställs nya krav på controllern. Behovet att tydliggöra ekonomiska konsekvenser av olika vägval är större än någonsin.

Vad kan nästa generations affärssystem erbjuda när det gäller styrinformation – som utfallsanalys, scenariohantering och affärsnära beslutsstöd? Redan idag förändrar AI och prediktiva verktyg förutsättningarna för hur analys och prognos genomförs. När maskiner tar över delar av det analytiska arbetet – vilken roll får controllern då? Och hur kan du dra nytta av tekniken utan att tappa kontrollen över innehållet? I denna föreläsning utforskar vi hur en modern systemarkitektur kan ge struktur i komplexa miljöer och skapa tillgång till realtidsdata – som stärker controllerfunktionen i rollen som strategisk affärspartner.

Talare: 
SAP tillsammans med kund

10:20 Förmiddagskaffe

10:50 Styrning i en snabbrörlig värld

I en tid när förutsättningar förändras snabbare än någonsin ifrågasätts det traditionella budgetarbetet av såväl ledande befattningshavare som CFO:er och Business Controllers. Budgeten blir snabbt inaktuell, kan vara ett hinder i förändringsarbete, är i många fall frikopplad från bolagets långsiktiga strategi och rimmar illa med bolagets värderingar och syfte. Behovet av att bli mer dynamisk i sin ekonomistyrning och sitt planeringsarbete har funnits länge, men ändå har vi gjort budget på samma sätt i över 100 år. I denna presentation får du veta hur XVIVO gör för att modernisera planeringsprocessen.

Talare:  
Rikard Olsson, XVIVO Group

11:20 Förflyttning till rundabordsdiskussioner

11:30 Rundabordsdiskussioner 1(4)

12:00 Rundabordsdiskussioner 2(4)

12:30 Lunch

13:30 Har hållbarhetsfrågorna förlorat sin relevans?

Under den senaste tiden har hållbarhetsarbetet utmanats av vikande konjunktur, ökande lönsamhetskrav och förändrade politiska prioriteringar. Lättnader i EU:s rapporteringskrav, nya policys i USA och företagens snabba omprioriteringar väcker frågan: Har hållbarhetsfrågorna tappat sin strategiska betydelse – eller är de viktigare än någonsin? 
 
Controllers spelar en nyckelroll i denna förändring – inte bara genom att definiera, samla in och kvalitetssäkra hållbarhetsrelaterade nyckeltal, utan även genom att koppla hållbarhetsinsatser till företagets affärsstrategi och lönsamhetsutveckling.

I detta föredrag diskuterar vi:

  • Hur omvärldsförändringarna påverkar hållbarhetsarbetets framtid.
  • Vilken roll controllers spelar i att säkra hållbarhetens koppling till företagets resultat och värdeskapande.
  • Hur hållbarhetsarbetet kan utvecklas bortom rapportering – genom innovation i produkt- och tjänstedesign, utformning av värdekedjor och skapande av kundvärdeerbjudanden.
  • Är hållbarhetsarbetet verkligen på väg att förlora sin relevans – eller är det snarare i behov av en ny, mer affärsnära definition?

Talare: 
Emma Ihre, Asmodee

14:00 Förflyttning till rundabordsdiskussioner

14:10 Rundabordsdiskussioner 3(4)

14:40 Rundabordsdiskussioner 4(4)

15:10 Eftermiddagskaffe

15:40 Empati är inte en bugg: Hur Picadeli sätter människan i fokus i en tid av AI för att demokratisera data-drivna beslut

Som en del i vår expansion till att bli ett globalt varumärke, behöver vi stöd från system som inte bara levererar siffror utan förklarar faktabaserade affärsbeslut i vår verklighet. Det gör vi med utgångspunkt i att våra konsumenter främst vill ha något gott snabbt, och att våra kunder vill tjäna pengar med så lite krångel som möjligt. På liknande sätt tar vi i Controlling & Analys utgångspunkt från att våra BI-konsumenter behöver analyslösningar som levererar insikter snabbt, tillgängligt och begripligt. Standardlösningar kan tyvärr ofta inte ta hänsyn till vår komplexa miljö med snabba väderförändringar, säsongsvariationer, lokala kundmönster och med vår affärsmodell där vi skapar nya konsumentflöden hos våra kunder. Picadeli berättar om varför vi väljer att bygga egna lösningar – med ett tydligt fokus på en djup förståelse för människorna i verksamheten, och vad som krävs för att få deras engagemang och för att få verksamheten att blick framåt!

Talare: 
Johannes Nielsen, Picadeli
Julian Hefty, Picadeli

16:10 AI möjliggör för ekonomifunktionen att fokusera på strategiska verksamhetsbeslut

AI ger nya möjligheter för ekonomifunktioner att både effektivisera repetetivt arbete och den dagliga driften men också frigöra tid för djupare analys. AI-området som helhet spelar en nyckelroll i att kunna möta ökade krav både internt från verksamheten men också de ökade kraven från omvärlden. Framtidens ekonomifunktion skiftar därmed fokus från uppföljning som i allt högre grad sköts av AI till mer framåtlutad prediktiv analys och förstärker därmed sin viktiga roll i att ta strategiska verksamhetsbeslut.

Talare: 
Malin Nilsson och Tomas Andersson, Gartner

16:40 Ordförande summerar konferensen

16:50 Konferensen avslutas

Rundabords­diskussioner – skapa din egna agenda

Kl. 11.30, 12.00, 14.10 och 14.40 kan du välja mellan flera olika rundabordsdiskussioner. Alla diskussioner är alla tiderna.

1) Vad gör FP&A och vad krävs för att lyckas?

På Dagab har området för finansiell planering och analys, FP&A, inrättats med fokus på övergripande analys, uppföljning, planering samt utveckling av BI och effektivisering av ekonomifunktionens arbetssätt. Man betonar vikten av helhetsyn och långsiktigt perspektiv i ekonomisk styrning och lönsamhetsanalys. På Dagab ansvarar FP&A för att prioritera finansiella mål, analysera helheten och kommunicera de ekonomiska konsekvenserna av verksamhetsbeslut. I denna rundabordsdiskussion diskuterar vi avgörande aspekter för FP&A såsom t.ex. relationsbyggande, kommunikation och synlighet inom organisationen.

Moderator: 
Ilona Hemmingsen, Dagab

2) Kommunikation, beslutsfattande och ledarskap i olika kulturer

Hur påverkar kulturella skillnader kommunikation, beslutsfattande och ledarskap i ett internationellt arbetsliv? Susanne Vogt har rötter i Tyskland och hennes yrkesbana präglats av gränsöverskridande samarbeten och komplexa projekt. I denna diskussion delar hon med sig av sina insikter och erfarenheter av att navigera mellan olika affärskulturer – och hur kulturell förståelse kan bli en nyckel till framgång i det globala arbetslivet.

Moderator: 
Susanne Vogt, Ambea

3) Hur kan ny teknologi som AI och Machine Learning bistå finansfunktionen med prognosticering, modellering och andra affärkritiska processer?

Flera företag har under senare år implementerat systemstöd för sina styrprocesser. Nu tar man nästa steg med hjälp av Machine Learning. Vad är möjligt och hur går det till? Vad innebär det i termer av förändrat arbetssätt? Välkommen till en diskussion där vi delar med sig av våra erfarenheter och ambitioner inom området.

Moderator: 
Markus Hultsten, OneStream Software
Ulla-Britt Fagerström, inlumi

4) Hur kan ekonomifunktionen stödja verksamheten i att förstå de ekonomiska konsekvenserna av beslut?

Som Controllers måste vi förstå verksamheten, samtidigt som verksamheten förstår ekonomi. Som controller blir det därför viktigt att prata så att verksamheten förstår de ekonomiska konsekvenser av olika beslut till exempel för ett team, ett affärsområde eller företaget som helhet. På vilka sätt kan ekonomifunktionen hjälpa icke-ekonomer att bli bättre rustade att förstå ”vårt” område? Ska man låta utbildningsexperter göra det? Göra egen internutbildning? Välkommen att dela bra och mindre bra erfarenheter på området! 

Moderator: 
Inger Ålåker Bakhuizen, Danderyds sjukhus

5) Hur styr vi bättre i en värld som rör sig allt snabbare?

Välkommen till ett rundabordssamtal där vi fokuserar på kunskap och insikter kring:

  • Hur planeringsprocessen kan moderniseras.
  • Hur man kan bli mer relevant och dynamisk i verksamhetsstyrningen.
  • Tankesätt kring Beyond Budgeting-principerna och vad de innebär i praktiken för dig som CFO eller Business Controller.
  • Konkreta exempel på utformning av processer för målsättning, planering och prognostisering, uppföljning & analys, beslutsfattande & resursallokering.
  • Konkreta exempel på utformning av processer för målsättning, planering och prognostisering, uppföljning & analys, beslutsfattande & resursallokering.

Moderator: 
Rikard Olsson, XVIVO

6) Diskussion och uppföljning av Controllerrapporten

FAR och IndekKTH genomförde under våren 2025 en undersökning för att bättre förstå Controllerns utmaningar i digitaliseringens era. Syftet var att ta reda på mer om hur avancerade digitala verktyg (andra än Excel) som AI, automatisering (RPA), dataanalys och cloud, etc. påverkar jobbprestanda, roller, färdigheter och framtida karriärvägar. Vid detta bord får du ta del av de huvudsakliga resultaten av undersökningen och vi följer upp med diskussion.

Moderator. 
Mohammad Akhbari, INDEK/KTH

7) Klimatrapportering – viktiga ingredienser för en robust rapporteringsprocess

I denna bordsdiskussion samtalar vi om Controllerns roll i företagets hållbarhetsarbete och vilka praktiska inslag som har visat sig vara avgörande för rapporteringsprocessen. Samtalet leds av av Ester Osbeck som under de senaste 6 åren arbetat som Sustainability Controller och nu Climate Change Manager på Epiroc. Ta del av Epiroc´s erfarenheter och passa på att ställ dina frågor. Ett viktigt samtal om samarbete och ekonomifunktionens roll i hållbarhetsrapporteringen.

Moderator: 
Ester Osbeck, Epiroc

8) Controller – en roll i förändring

I denna bordsdiskussion samtalar vi om Controllerns roll i företagets hållbarhetsarbete och vilka praktiska inslag som har visat sig vara avgörande för rapporteringsprocessen. Samtalet leds av av Ester Osbeck som under de senaste 6 åren arbetat som Sustainability Controller och nu Climate Change Manager på Epiroc. Ta del av Epiroc´s erfarenheter och passa på att ställ dina frågor. Ett viktigt samtal om samarbete och ekonomifunktionens roll i hållbarhetsrapporteringen.

Moderator: 
Ester Osbeck, Epiroc

9) Vad behöver controllern av nästa generations systemmiljö – del 2

I huvudprogrammet har vi hört föredraget om vad Controllern behöver av nästa generations systemmiljö. Här följer vi upp med diskussion och inbjuder till erfarenhetsutbyte. Vilka behov har du och din organisation för att klara av snabba beslut, tydliga insikter och hög anpassningsförmåga? Välkommen!

Moderator:
SAP med kund

10) Data – Hype, verklighet eller mittemellan?

Data och analys står högt på många Controllers agendor. Att kunna dra nytta av tillgänglig data för att skapa konkurrensfördelar och affärsvärde kan visa sig vara avgörande mellan framgångsrika och mediokert presterande bolag. Data har av någon benämnts som den nya oljan. Hur arbetar du och ditt företag med data? I denna diskussion delar vi erfarenheter från flera olika bolag och bjuder in dig att göra detsamma.

Moderator: 
Meddelas inom kort

Årets talare

Partners

Tack till

Grupprabatt

Vi erbjuder rabatter för grupper om tre personer eller fler som vill delta på konferensen. Lämna dina uppgifter så återkommer vi med ett anpassat erbjudande.