Hans Peter Larsson

Är vi på väg att få två bolagsskatter?

2019-03-15 09:58

Inte än. EU sade i veckan nej till en gemensam beskattning av digitala tjänster inom unionen. En sådan skatt skulle ha tagits ut parallellt med nuvarande bolagsskatt, men utifrån en helt annan princip. Bolagsskatt tas ut på vinsten i det land den uppkommer. Digiskatt avses tas ut på omsättningen i det land denna sker, destinationen. Oavsett vinst.

Striden om en särskild skatt på digitala tjänster rasar därmed vidare. Digitala tjänster kan avse olika saker, men sådant vi köper på nätet, konsumerar på nätet och som rymmer någon form av tjänst, värdet av annonser m.m. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

Bakgrunden känner ni alla. De större länderna inom EU har lackat till på amerikanska techbolag som snor skattebasen i Europa och sedan, genom kombinationer av bolag och rättigheter på olika håll, inte betalar skatt någonstans. Långnäsa! Så gör man inte ostraffat mot stolta fransmän som därtill nu har gula västar på gatorna och britter som vill rå sig själva utifrån de principer de ställt upp sedan merkantilismens födelse. EU har därför drivit frågan om en EU gemensam digiskatt.

Sverige med en liten marknad/få människor och än så länge mycket innovation/många ingenjörer skulle dra kortaste strået när inbetald digiskatt skulle fördelas. Med lite väntade skatteintäkter och höga kostnader i Sverige, och omvänt i marknadsländerna, är vi följaktligen emot en digiskatt. Både Svenskt Näringsliv och finansdepartementet. Med konsensusprincipen som grund för beslut inom EU har Sverige och några länder till följaktligen stoppat EU – förslaget.

Nu har bollen landat hos OECD som på ett globalt plan söker lösa upp knutarna och komma framåt. OECD var snabb på passningen och har redan kommit med ett principförslag som varit ute på remiss. Accountancy Europe, revisorsbranschens europeiska organisation har lämnat synpunkter. I förslaget finns tre olika modeller. Grovt beskrivna.

 

  • Försäljning av data och innehåll från t.ex. plattformar för sociala media, sökmotorer och marknadsplatser på nätet.
  • Beskattning av olika immateriella rättigheter.
  • Beskattning av en ekonomisk närvaro som inte möter kraven för att utgöra ett fast driftsställe som kan beskattas. Basen för skatten skulle då beräknas och fördelas utifrån olika nyckeltal för försäljning och kostnader.

Inom EU kan Sverige fortsätta att lägga in veto, men pressen blir starkare om förslagen kommer från OECD och är globalt baserade. Vi har ju ett arv från Palmes tid. På detta söker vi idag kapitalisera. Då är det svårt att i samma andetag sätta käppar i hjulet för nya regler som är bra för konsumtionsländer. Liberalerna vill redan idag slopa konsensusregeln och ersätta den med en majoritetsregel för skattebeslut inom EU. Då är loppet kört i denna fråga. Sverige hade haft en ny digiskatt! Nu fortsätter Frankrike, UK och Spanien med nationella digiskatter i olika skepnader.

FAR är emot en digiskatt idag. Vi delar ICCs, Internationella Handelskammarens uppfattning. En digiskatt stärker inte svenska företags konkurrenskraft och komplicerar beskattningen med i praktiken två bolagsskatter. Att undvika dubbelbeskattning, både mellan de två bolagsskatterna och mellan länder, blir en rysare! Say no more! Sveriges skattebas skulle urholkas och vår välfärd påverkas. Så kan vi argumentera mot de större länderna i Europa och mot USA.

Frågan är dock hur länge Sverige kan hålla emot den globala trenden mot mer konsumtionsbaserade skatter baserade på destination. Tänk behov av social välfärd i utvecklingsländer. OECD måste nu hålla huvudet kallt, tänka ekonomiskt och vikta den modell de kommer att förorda så att innovation premieras när intäkter ska fördelas. Annars finns det inget att konsumera för någon. Det är inte ens hållbart. Less är inte alltid more. 

 


Hans Peter Larsson är skatteansvarig i FAR och auktoriserad skatterådgivare. Han kommer regelbundet att skriva om aktuella skattefrågor på denna plats. Länka gärna och sprid texten vidare.
För kommentarer och synpunkter på inläggen, kontakta Hans Peter.

Prenumerera på nya inlägg

Så behandlar vi dina personuppgifter

Taggar: Hans Peter Larsson bloggar om skatt, Skatt, Skatterådgivare