Nytt avsnitt av Reko-podden: Penningtvätt

2018-05-07 09:14

I Reko-poddens andra avsnitt pratar vi om penningtvättslagen. Vad innebär den och vad måste man tänka på som konsult och företagare för att inte trampa snett?

Penningtvätt, vad innebär det egentligen. Enligt Sara Orback kan man definiera det ungefär:

– När pengar som härrör från brottslig verksamhet förs in i en legitim verksamhet och redovisas öppet i den vanliga ekonomin. Och omvänt, om pengar försvinner ur företaget och man inte vet vart de är på väg, då kan det vara fråga om finansiering av terrorism.

Men att som konsult upptäcka konstigheter hos en kund är inte alltid enkelt.

– Det kan röra sig om små belopp men många transaktioner i ett företags bokföring. Och får man ingen vettig förklaring av kunden kan det vara läge att dra öronen åt sig, säger Camilla Carlsson.

Penningtvättslagen i EtikU 11

Vad som gäller för dig som FAR-medlem kring penningtvättslagen kan man läsa i EtikU 11.

– Om man ändå har frågor så är man givetvis välkommen att höra av sig till FAR:s medlemsrådgivning, säger Sara Orback.

Om man misstänker att det föreligger penningtvätt eller finansiering av terrorism ska man anmäla det till Finanspolisen. Anmälan är omgärdad av sträng sekretess och någon risk att insatsstyrkan brakar in hos din kund är ganska liten, för att inte säga obefintlig.

– Om man går in på Finansinspektionens sida om penningtvätt finns det instruktioner om hur man gör. Det finns även ett telefonnummer man kan ringa om man vill har råd och tips om hur man går vidare, säger Sara Orback.

Finansinspektionen sida om penningtvätt >> 

Lyssna på poddavsnittet >>

Text: Mats Rimér
mats.rimer@far.se

Taggar: Reko-podden