De gjorde Sveriges bästa årsredovisningar 2016

2017-09-28 08:41

Då var det dags att kora Sveriges bästa årsredovisning. På onsdagen prisades tre aktiebolag noterade på börsen för sina årsredovisningar i olika kategorier.

I samarbete mellan FAR, Nasdaq, Sveriges kommunikatörer och Sveriges Finansanalytikers Förening (SFF) presenterades 27 september 2017 utmärkelsen Sveriges bästa årsredovisning - för 52:a gången i ordningen.

Priset har tidigare gått under namnet Bästa redovisning och liksom förra året var det jurymedlemmarna Nils Liliedahl, Anders Haskel, Pontus Herin och Annica Gerentz som fick nöjet att läsa igenom de 264 årsredovisningarna från svenska aktiebolag på Nasdaq Stockholm.

Vinnare Sveriges bästa årsredovisning 2016

Large Cap*: Boliden AB

Juryn: ”Årsredovisningen är i det närmaste komplett.”

Juryn imponeras av Bolidens årsredovisning som använder ett ”modernt och tydligt bildspråk” och därmed lyckas nå en bredare målgrupp där icke-specialister kan förstå intjäningsmodellen tack vare den pedagogiska illustrationen. Även grafik, rubriker och tabeller har fallit juryn i smaken. Mål, måluppfyllelser, risker och känslighetsanalyser är också föredömligt tydligt framställt i rapporten.

Enda plumpen i protokollet anser juryn vara gränsen mellan framvagn och förvaltningsberättelse.

* i Large Cap ingår bolag med ett marknadsvärde över 1 000 MEUR den sista december 2015

Mid Cap*: Clas Ohlson AB

Juryn:”Det som avgjort till Clas Ohlsons fördel är den jämna och höga kvaliteten. Det finns inga dåliga avsnitt.”

För första gången gör Clas Ohlson en integrerad årsredovisning, vilket betyder att icke-finansiella mål och områden lyfts fram. ”Helhetsintrycket blir ett ärligt förhållningssätt till hållbarhet”, skriver juryn.  Läsare har lätt att förstå affärsmodellen tack vare genomtänkta beskrivningar och illustrationer. Man gillar särskilt de korta intervjuerna med medarbetare och att läsa om de tydliga marknadstrenderna. Dock hade juryn velat veta mer om ”ödesfrågan” e-handel. Slutsummerat: ”Lättläst och läsvärd”.

* I Mid Cap ingår bolag med ett marknadsvärde mellan 150 MEUR och 1 000 MEUR den sista december 2015

Small Cap*: Proact AB

Juryn:”Bolaget visar att det är fullt möjligt att på ett begränsat utrymme både utförligt och trevligt presentera ett mindre börsbolag i en informationsmässigt utmanande bransch.”

Juryn hade allra svårast att kora vinnare i detta segment – men föll slutligen för IT-bolagets ”less is more”- devis. Här finns bra balans mellan diagram och text och där texten är stringent och fritt från floskler. Juryn uppskattar särskilt att avsnittet om året som gått delats upp i olika kvartal. Andra avsnitt som sticker ut enligt bedömarna dels det om erbjudandet, dels segmentet om riskerna. Det som saknas är bitigare information om marknaden samt en vass layout, även om omslaget illustrerar ”ett kraftfullt bolag på väg.”

*I Small Cap ingår alla bolag med marknadsvärde upp till 150 MEUR den sista december 2015

Taggar: Sveriges bästa årsredovisning