Nytt avsnitt av FAR-podden: Redovisning av hållbarhet

2017-05-22 08:17

18 maj vann AB Svensk Exportkredit (SEK) FAR:s pris Bästa redovisning av hållbarhet 2016. I nya FAR-podden delar vinnarna med sig av sin succéformel

Den femtonde vinnaren av FAR-priset Bästa redovisning av hållbarhet gick till statliga bolaget SEK, som med sin ambitiösa och gedigna hållbarhetsredovisning föll juryn i smaken. Hur gjorde de? Vilka tips kan Svensk Exportkredit dela med sig av när det gäller att skapa ett segrande koncept?

I senaste avsnittet av FAR-podden ger Edvard Unsgaard och Helena Engnér Aili från SEK, som verkar för att låna ut pengar till företag eller företagskunder så att de kan köpa produkter och tjänster, sina bästa råd. Tips som gäller både större bolag och mindre företag.

– När vi fick ramverket IRC i handen för några år sedan, då satte sig vår hållbarhetschef och jag ner och började spåna. Hur kan vi jobba med hållbarhet? Vad har vi för påverkan? Vad finns det för hållbarhetsrisker? Man ska inte tro att man ska kunna vända upp och ner på allting på en dag. Det viktiga är att börja i små steg, säger Edvard Unsgaard i FAR-podden.

– Det handlar också om att se det i en kontext. Vad är det för företag jag jobbar på? Vad vill vi uppnå? Det finns många företag som jobbar med ett hållbarhetsarbete, men kanske inte ser det så i den dagliga verksamheten för att det ligger inbäddat i företagskulturen, tillägger Helena Engnér Aili.

"Som ett legobygge"

Helena Engnér Aili beskriver också hållbarhetsarbetet som ett legobygge.

– Vi har lagt ner en massa tid och resurser och jobbat aktivt i år med att få en integrerad rapportering. Vad vi gjorde var att se det här som ett legobygge – att ta ut legobitar och stoppa in dem i sitt sammanhang när vi beskriver vår verksamhet, genom vår årsredovisning, säger hon.

– Vissa modeller är duplomodell och andra pyttesmå. När man sedan ska få ihop hela rapporten, då kommer den riktiga utmaningen. Att se till att ingen bit har försvunnit, avslutar Helena Engnér Aili.

Fler tips från SEK:

  • Inspireras av andra och skriv upp mål i punktform.
  • Våga låta dig kritiseras – exempelvis av revisorerna som har bra insikt.
  • Stäm av stegen med styrelse, ledning, ägare och medarbetare.

Taggar: Bästa redovisning av hållbarhet, FAR-podden