FAR:s medlemmar nominerar ny generalsekreterare

2017-06-20 11:03

Sommaren 2018 blir den sista för Dan Brännström som FAR:s generalsekreterare. Nu inbjuds FAR-medlemmar att föreslå hans efterträdare.

Dan Brännströms anställningsavtal som generalsekreterare i FAR löper ut nästa sommar i samband med att han fyller 60 år. Då har han suttit på posten sedan i januari 2004.

Inom kort ska styrelsen därför gå ut med ett brev till branschorganisationens 5 300 medlemmar, som är auktoriserade och godkända revisorer samt auktoriserade redovisningskonsulter, skatterådgivare och lönekonsulter. Där ombeds medlemmarna komma med förslag på en ny generalsekreterare.

För ändamålet har styrelsens rekryteringskommitté valt att samarbeta med en extern rekryterare från Novare Executive Search.

Det är ett för branschorganisationen ovanligt grepp att be medlemmarna om förslag till en ny generalsekreterare. Varför gör styrelsen det?

– Vi tycker att det är viktigt att alla medlemmar får ge sin input och känna att de är delaktiga. Vi vill ju ha en så bred uppslutning som möjligt och då vill vi försöka lyssna på så många medlemmar vi kan. Vi har höga förväntningar! Generalsekreteraren för FAR har en mycket viktig uppgift och frågar du mig personligen är ju detta ett av landets finaste uppdrag, säger Magnus Larsson, skattejurist på Deloitte, tillika FAR:s ordförande.

Den mest betydelsefulla frågan Dan Brännströms efterträdare kommer att driva är förtroendet för revisions- och redovisningsbranschen, säger Magnus Larsson vidare. I alla dess dimensioner. Från att förklara och förtydliga revisorns roll till att göra detsamma för branschens attraktionskraft. Blicken ska vara fast förankrad i nuet men också kunna se framåt.

– Mandatperioden är inte viktig, det finns både för- och nackdelar med långa mandat. Men erfarenhet är viktig och det tar nog ett tag innan man är helt varm i kläderna. Samtidigt som det kan vara bra att få in friskt blod med jämna mellanrum. Men huvudsaken är att när man sitter ska man vara ”all in” : det här är verkligen inget förvaltaruppdrag!

Måste den nya generalsekreteraren vara revisor (med tanke på att branschorganisationen även företräder redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare)?

– Det måste naturligtvis inte vara en revisor, men man måste helt klart veta vad rollen och yrket innebär i termer av utmaningar och kompetens.

Är det kanske dags för en kvinna att inta rollen som generalsekreterare? Hur tänker styrelsen kring det?

– Självklart hade det varit trevligt med en kvinnlig generalsekreterare! Så vi får se vad processen kan skaka fram, säger Magnus Larsson.

FAR-medlemmar kan nominera en ny generalsekreterare fram till 30 augusti 2017.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se