Tre frågor till Jesper Nilsson

2017-01-17 11:20

I november 2016 tillträdde Jesper Nilsson som vd på EY – drygt ett och ett halvt år efter den tidigare vd:n Hamish Mabon. Nu har Jesper Nilsson suttit på posten i två månader.

Vilken är din primära prioritering som vd?

– Det första som är viktigt för mig är att fortsätta arbetet med att vara lyckosamma i branschens transformation med anledning av det nya regelverket. Det är lika viktigt att se till hela vår verksamhet; Vilka revisionsuppdrag vill vi ha? Ska vi bli rådgivare eller konsulter? De här är frågor för branschens alla aktörer i det nya landskapet som EU sätter. Vi har varit framgångsrika på revisionssidan, men vi måste bli lika skickliga på att hantera de kunder som vi inte kan fortsätta vara revisorer för.

Varför skedde vd-bytet efter så kort tid?

– Vi har haft exempellösa framgångar att vinna nya väldigt stora revisionsuppdrag som Skanska och SCA, två av Sveriges största revisionsuppdrag, som min företrädare Hamish Mabon nu sköter. Det är så enkelt. Han bad om att få koncentrera sig på kundarbete. Revisionsuppdragen är så stora att de tar många hundra timmar per år.

Anser du att EY har en bra mix av människor på plats?

– De stora firmorna har historiskt varit bedrövliga på att ta vara på kvinnor i ledande befattning. Vi har jobbat med de frågorna länge, men det är levande materia. Det gäller att ifrågasätta vad man gör och hur man gör det. Inte bara var femte år när man sätter målen utan näst intill dagligen. Det här är en brännande branschfråga.

Intervjun i sin helhet publiceras i Balans nr 3, 2017