Alla bokföringsskyldiga företag ska följa god redovisningssed, vilket innebär att redovisningen ska följa tillämpliga lagar, gällande normgivning och vedertagen praxis. Bokföringsnämnden utvecklar god redovisningssed och FAR tillhandahåller kompletterande vägledning.
Att följa god redovisningssed innebär att följa lagstiftning och normering inom redovisningsområdet, i syfte att intäkter, kostnader, tillgångar, skulder och eget kapital klassificeras och presenteras på rätt sätt i upprättade finansiella rapporter.
Bokföringsnämndens normgivning
Bokföringsnämnden (BFN) ansvarar för att utveckla god redovisningssed. BFN ger ut allmänna råd till bestämmelserna i bokföringslagen och årsredovisningslagen samt vägledningar och uttalanden inom vissa sakområden. Du hittar all vägledning hos BFN.
FAR:s rekommendationer och uttalanden
FAR har utarbetat rekommendationer och uttalanden i ett antal redovisningsfrågor, som vänder sig till både personer som ska upprätta en årsredovisning och revisorer.
Syftet med rekommendationerna och uttalandena är att beskriva vad som ska anses utgöra god redovisningssed, att tolka vissa bestämmelser i lag samt vid behov tillhandahålla kompletterande vägledning vid tillämpning av BFN:s allmänna råd BFNAR 2016:10 Årsredovisning i mindre företag (K2) samt BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).
FAR:s rekommendationer och uttalanden är framtagna av FAR:s operativa grupp Finansiell rapportering – Redovisning. Följande rekommendationer och uttalanden finns:
- RedR 1 Årsredovisning i aktiebolag
- RedR 2 Kontrollbalansräkning
- RedR 3 Redovisning av ställda säkerheter
- RedR 4 Pensionsförsäkring i Alecta
- RedR 5 Värdering av tillgångar och skulder vid redovisning av företagsförvärv samt vid prövning av nedskrivningsbehov enligt IFRS
- RedR 6 Bostadsrättsföreningars förvärv av fastighet via aktiebolag
- RedR 7 Stiftelser med gemensamt placerad förmögenhet
- RedR 8 Övergång till komponentmetod – fastigheter
- RedR 9 Redovisning av kapitalförsäkringar
- RedR 10 Redovisning av ersättningsfond
- RedU 12 Avskrivning av byggnad
Vägledande artiklar
FAR:s operativa grupp Finansiell rapportering – Redovisning skriver även vägledande artiklar i Tidningen Balans. Artiklarna belyser redovisningsfrågor där vägledning inte alltid finns i befintlig normering.
Nedan listas några aktuella artiklar.
Konceptuella likheter och skillnader mellan hållbarhetsrapportering och finansiell rapportering (2024.10.29)
Hållbarhetsrapportering kräver ett nära samarbete med de som ansvarar för företagets finansiella rapportering för att ge en samlad och entydig bild av företagets verksamhet. ESRS har nämligen mycket gemensamt med IFRS® Redovisningsstandarder. Syftet med denna artikel är att underlätta samarbetet genom att peka på konceptuella likheter och skillnader mellan ESRS och IFRS.
Läs artikeln på Tidningen Balans: Konceptuella likheter och skillnader mellan hållbarhetsrapportering och finansiell rapportering
Studie: Starka kopplingar mellan hållbarhetsrapportering och finansiell rapportering (2024.10.29)
Regelverken för hållbarhetsrapportering respektive finansiell rapportering är starkt kopplade till varandra och delvis överlappande. En unik studie av ett urval av jämförelsepunkter visar att den direkta eller indirekta kopplingen mellan regelverken kan vara i storleksordningen 40 procent. Syftet med studien är att visa på nödvändigheten av att hållbarhetsspecialister och redovisningsspecialister samarbetar.
Läs artikeln på Tidningen Balans: Starka kopplingar mellan hållbarhetsrapportering och finansiell rapportering
Ackordsuppgörelse efter balansdagen – så påverkas redovisningen av gäldenärens skulder (2024.09.06)
I samband med en ackordsuppgörelse, som är vanligt förekommande vid företagsrekonstruktion, uppstår ett antal redovisningsfrågor. I denna artikel analyseras den osäkerhet som ackordsprocessen innebär och hur den påverkar redovisningen av gäldenärens skulder innan rekonstruktionsplanen vunnit laga kraft.
Läs artikeln på Tidningen Balans: Ackordsuppgörelse efter balansdagen – så påverkas redovisningen av gäldenärens skulder
Redovisning av villkorade köpeskillingar vid förvärv av tillgångar (2024.04.08)
Vid förvärv av tillgångar saknas redovisningsregler för redovisning av villkorad köpeskilling i IFRS och i K3 för köparen. Därför varierar praxis i fråga om när skuld för villkorad köpeskilling ska redovisas, hur skulden värderas och sedan omvärderas vilket i sin tur påverkar anskaffningsvärdet för förvärvad tillgång eller redovisat resultat. I denna artikel behandlas viktiga principiella frågeställningar som köparen behöver hantera i samband med redovisning av rörliga ersättningar vid tillgångsförvärv.
Läs artikeln på Tidningen Balans: Redovisning av villkorade köpeskillingar vid förvärv av tillgångar
Så redovisas molntjänster enligt K3 (2024.03.16)
Software as a Service, ofta kallat molntjänster, blir allt vanligare som ett alternativ till att köpa, installera och underhålla programvara lokalt. Valet av ett molnbaserat IT-system har emellertid redovisningsmässiga konsekvenser som behöver utvärderas tidigt i processen. I denna artikel diskuteras redovisningen i företag som tillämpar K3 och som valt att tillämpa aktiveringsmodellen för utgifter som avser internt upparbetade immateriella anläggningstillgångar. Syftet med artikeln är att göra läsaren uppmärksam på och ge vägledning för de svåra bedömningar som behöver göras inom detta område.
Läs artikeln på Tidningen Balans: Så redovisas molntjänster enligt K3
Koppling mellan klimatpåverkan och finansiella rapporter behövs (2023.02.27)
I den här artikeln analyseras behovet av en koppling mellan företags arbete med, samt redovisning av, klimatpåverkan och deras finansiella rapporter. Denna koppling avser såväl värderingsfrågor som upplysningar. Bakgrunden är den över tid ökande hållbarhetsrapportering som svenska företag offentliggör, innefattande både miljömässiga och sociala frågor.
Läs artikeln på Tidningen Balans: Koppling mellan klimatpåverkan och finansiella rapporter behövs
Stigande inflation - så påverkas redovisningen (2022.10.27)
Stigande räntor och inflation påverkar företag och dess redovisning. Denna artikel fokuserar på vilka effekter den stigande inflationen kan ha på företags finansiella rapporter som tillämpar årsredovisningslagen och K3. Frågeställningarna är dock desamma oavsett vilket regelverk som tillämpas.
Läs artikeln på Tidningen Balans: Stigande inflation - så påverkas redovisningen
Redovisningsfrågor vid common control (2022.04.29)
Redovisningsregler saknas för förvärv av dotterbolag under samma bestämmande inflytande, så kallad ”common control”. Inom IFRS har en viss praxis utarbetats men för bolag som tillämpar K3 finns inte mycket vägledning. I denna fördjupningsartikel behandlas olika redovisningsfrågor som kan behöva hanteras vid denna typ av interna transaktioner.
Läs artikeln på Tidningen Balans: Redovisningsfrågor vid common control